Håkon (28) fra Nordkisa er tidenes yngste stasjonssjef for Norges base i Antarktis

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Thomas Hansen
thomas@eub.no | 905 03 281
Publisert: 06.01.17 21:00

SØRPOLEN. Nordkisa-mann regjerte i Dronning Maud Land.

- Når det er mørkt og kaldt så tenker man noen ganger på hvor langt unna alle andre man faktisk er. Folk hjemme sitter kanskje og koser seg i båten på sommeren, og så står man der i bekmørket og 40 minus, sier Håkon Stensby Sjuls til EUB.


13 måneder på sørpolen

I 1989 ble den norske forskningsstasjonen «Troll» etablert i Antarktis. Troll er lokalisert om lag 235 kilometer fra kysten, i Jutulsessen, Dronning Maud Land. I 2005 ble stasjonen oppgradert for å kunne være bemannet året rundt. Siden den gang har elleve team overvintret og det siste ble ledet av Håkon Stensby Sjuls fra Nordkisa. Som 27-åring ble han den yngste stasjonssjefen i Trolls historie. Etter å ha tilbrakt 13 måneder i strekk i Antarktis, isolert fra omverdenen sammen med en håndfull andre ansatte, tar han imot EUB hjemme på Nordkisa.

- Det har vært veldig interessant, morsomt og lærerikt. Det er jo et helt annet opplegg enn hva man er vant til, på et sted som folk hører og vet veldig lite om. Det er veldig få som får muligheten til å oppleve Antarktis, sier han.


TILPASSET SEG RASKT

Han har tidligere jobbet i Afghanistan men hadde ellers ingen spesiell erfaring med ødemark eller isolasjon. Han så tilfeldigvis den utlyste stillingen, syntes jobben virket interessant og søkte. Da det gikk litt tid både før og etter intervjuinnkallingen, og det i tillegg var mange søkere til stillingen, tenkte han at eventyret ikke ville bli noe av. Men tilbudet kom og Håkon sa opp jobben i lastebilbransjen og dro nedover i november 2015, via noen ukers opplæring på Svalbard.

- Det tar litt tid før det synker inn hvor man er. Det er en lang flytur på seks-syv timer fra Cape Town, og med en gang ble jeg mest overrasket over hvor sterkt sola stekte. Men siden det er mye å drive med så blir livet der nede fort hverdagen, sier han.

Vinteren i Antarktis varer fra mars til november. Stasjonssjefens hovedoppgave er å drifte stasjonen under overvintringen. I praksis innebærer det å produsere strøm med aggregater, smelte is for å få vann, og å holde kloakksystemet i gang. Det skal ikke være spor etter at folk har vært i området. Stensby Sjuls var også mekaniker.

- Det gjelder å holde kjøretøyparken operativ. I sommersesongen består en stor del av jobben av transport fra stasjonen og ut til kysten. Det er båtankomst en gang i året, sier han.

De ansatte støtter forskere som kommer til området. Omgivelsene er is, stein, fjell og snø. Lufta er tynn og tørr. Om sommeren ligger temperaturen rundt 3-4 minusgrader. På vinteren opplevde Stensby Sjuls temperatur helt nede i 45. Under overvintringsperioden på åtte måneder var han og de fem andre ansatte helt isolerte.

- Det er spesielt, men også interessant og lærerikt. Men tiden går utrolig fort likevel for man vender seg til det meste. Alle taklet overvintringen veldig bra, og stasjonen fungerte veldig greit. Det var ikke mange strømbrudd, sier han.


- PASSER SEG LITT EKSTRA

Andre land har også stasjoner på kontinentet. Avstandene er så enorme at det aldri er snakk om å reise på besøk til hverandre.

- Skader på folk er det verste som kan skje. Man er helt isolert og i utgangspunktet skal det mye til før det kommer et fly. Det tar uansett et par uker å brøyte opp flystripa som er nedsnødd. Da passer man seg litt ekstra, for en liten skade der ned kan blir ganske omfattende, sier han.

Om sommeren er det 12 timers arbeidsdager og lite tid til annet. Fra mars til november hadde stasjonssjefen mer fritid ved å jobbe åtte timer om dagen med fri hver helg.

- Det blir å se på film og å gå turer. Det er en «ti på topp» med turer man kan gå, og man har ikke lov til å farte hvor man vil, sier han.

Etter 13 måneder der nede er han ferdig i jobben som stasjonssjef. Man kan bare ha denne stillingen en begrenset periode. I mars skal han ta over gården hjemme på Nordkisa og ser for seg å returnere til lastebilbransjen. Denne helgen reiser han likevel ned igjen til Antarktis for å være sommeransatt i to måneder. Livet på sørpolen har også sine fordeler.

- Det er et veldig lukket område og en tilværelse med lite påvirkninger. Det er på sett og vis ganske deilig, sier han.

LES OGSÅ: Ordføreren går for nytt samlingssted i Nordkisa

LES OGSÅ: Klarte toppmålet for 2016: 367 ganger til MistbergetComments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Nyheter
Når skademeldingene blir humor NOTUSED
TRAFIKK. Skulle man ha et uhell med bilen, er skademeldingen viktig, men situasjonen gjør at mange ender med å bli ufrivillig morsomme når de skriver ned forklaringen.
Med ordføreren på bli kjent-tur i Eidsvoll: - Jeg skal presentere kommunen gjennom ordførerens briller NOTUSED
RÅHOLT. Frivilligsentralen, Gladbakk aktivitetssenter og seniorforeninger sammen om flere turtilbud.
Snart er vi 770.000 personer NOTUSED
JESSHEIM. Om 14 år teller vi 770.000 innbyggere i Akershus.
DGI-sjefen slutter NOTUSED
JESSHEIM. Adm.dir. Odd Ruud i Digitale Gardermoen har fått ny jobb.
Utløste brannalarmen på OSL for å rekke flyet
GARDERMOEN. Gikk uansett glipp av turen.
- Jessheim er snart den kuleste byen i Norge NOTUSED
JESSHEIM. - Slik mener «Mr. Jessheim» den ferske byen kan bli landets kuleste.
Ullsokningen hadde nettopp kjøpt ny leilighet. Så kom telefonen fra Hamar
ULLENSAKER. Kontoen blir fylt opp etter sju rette lørdag.
Bil i autovernet NOTUSED
MINNESUND. Snurret og traff autovernet på Minnesundbrua.
Leter etter Jessheims ildsjeler NOTUSED
JESSHEIM. Ønsker kandidater til gjev pris.
Isbjørner skal få folk til å tenke på klima og miljø i vinterferien NOTUSED
EIDSVOLL VERK. For mange er vinterferien godt i gang, og flere benyttet muligheten til å starte ferien ved Eidsvollsbygningen denne helga.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk