Enda verre i Hurdal enn politikerne trodde

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Marit Lunddal Løken
marit@eub.no | 905 20 009
Publisert: 30.11.16 19:10

HURDAL. Det står enda verre til i Hurdal enn politikerne trodde. Nå har det kommet tall på bordet som viser at man har en underdekning på 7,5 millioner. Det er 1,9 millioner høyere enn tidligere antatt.

Rådmannen innledet dagens formannskapsmøte med å kaste iskaldt vann i politikerårer. Etter hans budsjettforslag i formannskapet for to uker siden, har ting endret seg. Det viser seg at utgiftene til Statens Pensjonskasse er 900.000 kroner mer enn man trodde og fire stillinger i helse/omsorg har en følgefeil tilbake til 2015. Det gir et ytterligere merforbruk på to millioner kroner. På plussiden endrer tjenestebehov til en ressurskrevde bruker seg. Det blir en million kroner mindre enn beregnet. Dermed står man tilbake med 1,9 millioner man ikke hadde tatt høyde for. Nå skal rådmannen gå ytterligere inn i materien, og da er det å håpe at det ikke dukker opp flere økonomiske troll av esken.


REFSET BUDSJETTKONTROLL

Rådmannen Hans Petter Karlsen gikk langt i å antyde at det har vært så som så med budsjettkontrollen i Hurdal.

- Vi må ta en grunnleggende runde når det kommer til budsjettdisiplin. Det er budsjett som styrer drift, ikke omvendt. Heretter blir det ingen budsjettjustering gjennom året, og budsjettansvarlig vil bli hardere styrt, sa rådmannen.

Karlsen la vekt på at 2017 blir et reint driftsår, og at driften må ytterligere ned. Utviklingstiltakene settes på vent, og eiendomsskatt utredes neste år.

- Jeg har foreslått utredning av eiendomsskatt, ikke at den innføres. Dette kan det tidligst fattes vedtak om juni neste år.


VANSKELIG

Ordfører Runar Bålsrud mente at det blir vanskelig legge fram et helt konkret budsjett til høring når ikke alle tall er sikre. Heller ikke er statsbudsjettet vedtatt, slik at kommunen ikke aner noe om overføringene til Staten.

Paul Johan Moltzau, Sp, la fram et forslag på vegne av Venstre, Sp, Ap og KrF, hvor de tar ned rådmannens budsjettforslag med 1,5 millioner kroner.

- Vi kommer tilbake med mer spesifikke tall når vi har bedre oversikt, sier han til EUB.

Det var dette forslaget formannskapet gikk inn for å jobbe videre med.


HØYRE GIKK LENGER

Høyres Bjørn Brekke gikk lenger. Han la fram et budsjettforslag med en besparelse på rundt seks millioner kroner i forhold til rådmannens forslag.

- Med Høyres forslag går vi 1,16 millioner kroner i overskudd. Dette må gå inn som en buffer for framtida, sa han.

Han forslår blant annet å kutte ned ordførerjobben til 80 prosent, kutte ut varaordførerstillingen helt, fjerne 40 prosent stilling som skolesekretær, kutte stillinger til en funksjonshemmet bruker som ikke lenger er der, kutte næringslivskoordinatorstilling, kutt i en stilling i tilknytning til jord/skogbruk og å øke husleiene med tre prosent.

Partiet endrer også på rådmannens investeringsforslag på flere områder, blant annet ved å flytte skoleutbyggingen fram i tid og kutte ut solcellepanel på helsetunets tak.


- OFFENTLIG RAN OG TYVERI

- Eiendomsskatt er totalt uakseptabelt. Det er offentlig ran og tyveri. Politikerne i bygda har bedrevet fantasipolitikk. Vi har brukt altfor mye penger, og ledelsen har ikke tatt innover seg alvoret. Vi må slanke administrasjonen, leie inn tjenester, blant annet til rådmannsjobben. Og vi må senke ambisjonsnivået, sa Frp-politiker, Asle Hoel-Knai, uten at han la fram noe alternativ til rådmannens budsjettforslag.

Glad i Hurdals Ove-Henning Morthen varslet at hans parti vil komme med sitt budsjettforslag i kommunestyret 14. desember.Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Nyheter
Slipper å reise til Sverige - får livsviktig medisin på norsk jord NOTUSED
ALGARHEIM. Etter flere års kamp kan den lokale familien endelig slippe jubelen løs.
Teknikk og geografi avgjørende for bilvalget NOTUSED
BIL. De siste årene har teknikk blitt den sterkeste driveren for folks bilvalg, godt hjulpet av bilavgiftene.
Åpnet framtidsrettet miljøbygg: - Dette er det råeste anlegget i utleiebransjen NOTUSED
NANNESTAD. Etter å ha vokst ut av Nedre Engelstad gård har Akershus Utleie AS nå 4.500 kvadratmeter å boltre seg på i Gardermoen Vest Næringspark.
Fikk inn over hundre navneforslag: Bruktbutikken på Øras skal hete omgjØras NOTUSED
MOGREINA. Mari Kommisrud satt og tenkte på mulige navn på den nye bruktbutikken på Øras. Så fikk hun plutselig en lys idé.
Stoppet ruset bilist NOTUSED
JESSHEIM. Publikum reagerte på det som viste seg å være en rusa sjåfør.
Person skadd i E6-ulykke NOTUSED
DOKKEN. En person ble påkjørt bakfra da han var i arbeid på E6 nordgående like nord for Eidsvolltunnelen.
- Eidsvoll kommune tar for lett på jordvern NOTUSED
EIDSVOLL. Landbruksorganisasjonene protesterer mot skoletomt på dyrket mark.
Når skademeldingene blir humor NOTUSED
TRAFIKK. Skulle man ha et uhell med bilen, er skademeldingen viktig, men situasjonen gjør at mange ender med å bli ufrivillig morsomme når de skriver ned forklaringen.
Med ordføreren på bli kjent-tur i Eidsvoll: - Jeg skal presentere kommunen gjennom ordførerens briller NOTUSED
RÅHOLT. Frivilligsentralen, Gladbakk aktivitetssenter og seniorforeninger sammen om flere turtilbud.
Snart er vi 770.000 personer NOTUSED
JESSHEIM. Om 14 år teller vi 770.000 innbyggere i Akershus.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk