Enda verre i Hurdal enn politikerne trodde

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Marit Lunddal Løken
marit@eub.no | 905 20 009
Publisert: 30.11.16 19:10

HURDAL. Det står enda verre til i Hurdal enn politikerne trodde. Nå har det kommet tall på bordet som viser at man har en underdekning på 7,5 millioner. Det er 1,9 millioner høyere enn tidligere antatt.

Rådmannen innledet dagens formannskapsmøte med å kaste iskaldt vann i politikerårer. Etter hans budsjettforslag i formannskapet for to uker siden, har ting endret seg. Det viser seg at utgiftene til Statens Pensjonskasse er 900.000 kroner mer enn man trodde og fire stillinger i helse/omsorg har en følgefeil tilbake til 2015. Det gir et ytterligere merforbruk på to millioner kroner. På plussiden endrer tjenestebehov til en ressurskrevde bruker seg. Det blir en million kroner mindre enn beregnet. Dermed står man tilbake med 1,9 millioner man ikke hadde tatt høyde for. Nå skal rådmannen gå ytterligere inn i materien, og da er det å håpe at det ikke dukker opp flere økonomiske troll av esken.


REFSET BUDSJETTKONTROLL

Rådmannen Hans Petter Karlsen gikk langt i å antyde at det har vært så som så med budsjettkontrollen i Hurdal.

- Vi må ta en grunnleggende runde når det kommer til budsjettdisiplin. Det er budsjett som styrer drift, ikke omvendt. Heretter blir det ingen budsjettjustering gjennom året, og budsjettansvarlig vil bli hardere styrt, sa rådmannen.

Karlsen la vekt på at 2017 blir et reint driftsår, og at driften må ytterligere ned. Utviklingstiltakene settes på vent, og eiendomsskatt utredes neste år.

- Jeg har foreslått utredning av eiendomsskatt, ikke at den innføres. Dette kan det tidligst fattes vedtak om juni neste år.


VANSKELIG

Ordfører Runar Bålsrud mente at det blir vanskelig legge fram et helt konkret budsjett til høring når ikke alle tall er sikre. Heller ikke er statsbudsjettet vedtatt, slik at kommunen ikke aner noe om overføringene til Staten.

Paul Johan Moltzau, Sp, la fram et forslag på vegne av Venstre, Sp, Ap og KrF, hvor de tar ned rådmannens budsjettforslag med 1,5 millioner kroner.

- Vi kommer tilbake med mer spesifikke tall når vi har bedre oversikt, sier han til EUB.

Det var dette forslaget formannskapet gikk inn for å jobbe videre med.


HØYRE GIKK LENGER

Høyres Bjørn Brekke gikk lenger. Han la fram et budsjettforslag med en besparelse på rundt seks millioner kroner i forhold til rådmannens forslag.

- Med Høyres forslag går vi 1,16 millioner kroner i overskudd. Dette må gå inn som en buffer for framtida, sa han.

Han forslår blant annet å kutte ned ordførerjobben til 80 prosent, kutte ut varaordførerstillingen helt, fjerne 40 prosent stilling som skolesekretær, kutte stillinger til en funksjonshemmet bruker som ikke lenger er der, kutte næringslivskoordinatorstilling, kutt i en stilling i tilknytning til jord/skogbruk og å øke husleiene med tre prosent.

Partiet endrer også på rådmannens investeringsforslag på flere områder, blant annet ved å flytte skoleutbyggingen fram i tid og kutte ut solcellepanel på helsetunets tak.


- OFFENTLIG RAN OG TYVERI

- Eiendomsskatt er totalt uakseptabelt. Det er offentlig ran og tyveri. Politikerne i bygda har bedrevet fantasipolitikk. Vi har brukt altfor mye penger, og ledelsen har ikke tatt innover seg alvoret. Vi må slanke administrasjonen, leie inn tjenester, blant annet til rådmannsjobben. Og vi må senke ambisjonsnivået, sa Frp-politiker, Asle Hoel-Knai, uten at han la fram noe alternativ til rådmannens budsjettforslag.

Glad i Hurdals Ove-Henning Morthen varslet at hans parti vil komme med sitt budsjettforslag i kommunestyret 14. desember.Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Nyheter
- Det er noe mandig ved dette enorme møbelet NOTUSED
BOLIG. En kakkelovn er ikke bare et ildsted, men også et tradisjonsrikt møbel med en aura av kulturhistorie. Og skal det først være en slik ovn, hvorfor ikke gå for det genuint antikke?
35 voksne sauer og 138 lam tatt av rovdyr NOTUSED
EIDSVOLL. Bønder i Eidsvoll fikk i fjor nesten 500.000 kr i erstatning for rovdyrtap.
Leon kan få håndsrekning fra de norske helsemyndighetene: Livsviktig medisin kan snart bli gitt i Norge NOTUSED
ALGARHEIM. Snart kan Leon og familien slippe å reise til Sverige for å få medisinen som har gitt oppsiktsvekkende resultater.
Storinnrykk på de videregående skolene: 9.-klassingene skal snuse på linjevalg NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. Det er mange elever som går ut fra grunnskolen, som ikke aner hvilken linje som passer dem best når de går over på en videregående skole.
NVE godkjenner ikke reguleringsplanen for Vilberg-området. Årsak: Fare for kvikkleire NOTUSED
EIDSVOLL. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fremmet innsigelse mot kommunens reguleringsplan for Vilbergområdet.
Han amputerte beinet som barn. Det hindrer ikke Thomas Evensson (20) fra å jobbe ute i butikk NOTUSED
ULLENSAKER. Mogreina-mannen drømmer om egen forretning.
Enorm rift om enebolig NOTUSED
RÅHOLT. Denne eneboligen gikk 900.000 over prisantydning.
Bygger fortau fra Andelva til Vorma NOTUSED
EIDSVOLL. Finstadvegen blir helt stengt i sju måneder mens arbeidet pågår.
Kan huse 1.000 nye innbyggere - slik blir den første bydelen på Råholt NOTUSED
RÅHOLT. Planlegges elleve blokker med 391 leiligheter totalt kun tre minutters gange fra jernbanestasjonen.
Øvre Romerike Pensjonistuniversitet fyller 10 år. Markerer med energi og miljø på programmet NOTUSED
JESSHEIM. Torsdag 2. februar inviterer Øvre Romerike Pensjonistuniversitet til møte med temaet Sikkerhet - energi og miljø i Ullr i Ullensaker Rådhus.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk