- Vi har fått kontroll på skulkingen i skolen, sier rektor. Elevene er mer skeptiske

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Marit Lunddal Løken
marit@eub.no | 905 20 009
Publisert: 10.01.17 17:00

ØVRE ROMERIKE. - Et lite fleksibelt system, mener elevrådsleder.

Da nye fraværsgrenser for videregående skole ble innført i fjor, var motstanden fra elevorganisasjonene stor. Likevel - elevene har mindre fravær enn tidligere.

- Vi har fått has på skulkingen, og det var hensikten, sier assisterende rektor ved Jessheim videregående skole, Svein Grøndal.

Hans kollega i Eidsvoll, Odd Cato Rynning, mener det ikke er tvil om at den nye fraværsregelen som ble innført fra 1. august i fjor, har ført til mindre fravær.


10 PROSENT

Nå er grensen for fravær satt til ti prosent i hvert fag. Er eleven borte mer enn det, får den ikke karakter i faget.

- Ved for høyt fravær, har eleven likevel krav på vurdering, sier Rynning, og legger til at de har blitt mer bevisst på sitt fravær.

- Om eleven ser at ti prosent-grensen nærmer seg og blir syk, er det fullt mulig å få dokumentasjon fra lege på lik linje med vanlige arbeidstakere. I starten var det misforståelser fordi elevene trodde de måtte ha legeerklæring med én gang.

Rynning har ennå til gode å se elever henger syke over pulten på grunn av den nye fraværsgrensen slik mange fryktet. Han håper mindre fravær skal slå positivt ut på kunnskapskurven.

- Elevene fortjener ros for måten de håndterer dette på. Jeg mener den nye fraværsgrensen virker positivt. Målet er å oppnå best mulig resultat for hver enkelt og dermed forhindre frafall i skolen. Håpet er at det er en sammenheng mellom tilstedeværelse og sluttresultatene, sier han.

LES OGSÅ: Disse jentene lanserer aktivitetstilbud til barn med nedsatt psykisk funksjonsevne


KLARE TENDENSER

- Vi har ikke tatt ut halvårsvurdering ennå, men vi ser klare tendenser. Det er mindre timefravær, og vi har fått has på skulkingen, som jo var hensikten. Unnasluntrere har nå fått en sjanse til å forbedre seg, og flere kommer ut med bedre resultater. Det store flertallet av elevene var på skolen tidligere også, slik at de merker ikke noe til den nye fraværsregelen. Det som merker den, er de som hadde stort ugyldig fravær tidligere. Økt tilstedeværelse, betyr mer kunnskap og mulighet til å ta eksamen med et bedre resultat, sier Svein Grøndahl ved JVS.


BEVISSTGJORT

- Det er mindre skulk og elevene er veldig bevisst på fraværsprosenten, slår rektor ved Nannestad videregående skole, Per Bjarne Elle fast.

- Den har medført mindre fravær. Mindre skulk og elevene er veldig bevisst på at de ikke overskrider fraværsprosenten. Fravær til kjøretimer, er nesten helt borte, sier rektoren.


- Et lite fleksibelt system

Elevrådsleder ved Eidsvoll videregående, Siri Andrine Løypestrand Bakken, mener den nye fraværsregelen er for lite fleksibel.

- Jeg ser fordelene, også, men den tar ikke hensyn til hva elevene mener er best, sier Løypestrand Bakken.

Hun mener fraværsgrensen burde vært satt til 20 prosent og at det burde vært lov å skrive egenmeldinger. Hun mener videre at det burde vært mulighet for å ta kjøreopplæring i skoletiden uten at dette ble skrevet som fravær.

- Men er ikke eksamen viktigere enn sertifikat?

- Å ha tilgang til bil er viktig for elever i for eksempel Feiring og Hurdal. Der går det bare skolebuss, og enkelte elever starter ikke til første time. Da må de vente et par timer før skoledagen begynner, svarer hun.

Elevrådslederen er særlig bekymret over at elevene skal få for stort fravær i dobbelttimer.

- Er man syk da, må man til legen og få sykemelding, ellers henger karakteren i en tynn tråd, sier hun.

- Men det er et faktum at fraværet er gått betraktelig ned etter at regelen har blitt innført. Ser du ingen fordeler med den?

- Jo, jeg ser jo at oppmøtet er blitt bedre, men reglen er for streng. Det må være bedre å ta en dag fri, hvile og komme seg til hektene om man er syk.

- En mulighet da er jo å gå til lege å få sykemelding?

- Ja, men det er lettere sagt enn gjort. Legekontorene er jo fulle, sier elevrådslederen.

Hun peker spesielt på elvene som sliter psykisk.

- Det er ikke bare for dem å gå til legen å si at de ikke har det så bra. Så lett er det ikke i virkeligheten, mener hun.

LES OGSÅ: Stopper skolefrafall med ærlig, dialog og skoleloser - samtlige elever møter på skolenComments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Nyheter
Leon kan få håndsrekning fra de norske helsemyndighetene: Livsviktig medisin kan snart bli gitt i Norge NOTUSED
ALGARHEIM. Snart kan Leon og familien slippe å reise til Sverige for å få medisinen som har gitt oppsiktsvekkende resultater.
Storinnrykk på de videregående skolene: 9.-klassingene skal snuse på linjevalg NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. Det er mange elever som går ut fra grunnskolen, som ikke aner hvilken linje som passer dem best når de går over på en videregående skole.
NVE godkjenner ikke reguleringsplanen for Vilberg-området. Årsak: Fare for kvikkleire NOTUSED
EIDSVOLL. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fremmet innsigelse mot kommunens reguleringsplan for Vilbergområdet.
Han amputerte beinet som barn. Det hindrer ikke Thomas Evensson (20) fra å jobbe ute i butikk NOTUSED
ULLENSAKER. Mogreina-mannen drømmer om egen forretning.
Enorm rift om enebolig NOTUSED
RÅHOLT. Denne eneboligen gikk 900.000 over prisantydning.
Bygger fortau fra Andelva til Vorma NOTUSED
EIDSVOLL. Finstadvegen blir helt stengt i sju måneder mens arbeidet pågår.
Kan huse 1.000 nye innbyggere - slik blir den første bydelen på Råholt NOTUSED
RÅHOLT. Planlegges elleve blokker med 391 leiligheter totalt kun tre minutters gange fra jernbanestasjonen.
Øvre Romerike Pensjonistuniversitet fyller 10 år. Markerer med energi og miljø på programmet NOTUSED
JESSHEIM. Torsdag 2. februar inviterer Øvre Romerike Pensjonistuniversitet til møte med temaet Sikkerhet - energi og miljø i Ullr i Ullensaker Rådhus.
Byen kommer mer og mer til syne NOTUSED
JESSHEIM. Om ikke lenge står de neste delene av byens skyline klar.
Odin Bamrud vil bli murer, men det er det ikke så mange andre som vil NOTUSED
EIDSVOLL. For å rette på dette, har Eidsvoll videregående skole arrangert murerdager.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk