- Bårlidalen, den fikk jeg rett i fanget som ordfører. Det er et trist kapittel for Eidsvoll

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Jan Arne Sandholtbråten
jason@eub.no | 958 12 930
Publisert: 03.01.17 06:00

EIDSVOLL. Vekst i egen kommune med eget lensmannskontor gleder den blide ordføreren.

- Eidsvoll som egen kommune sikrer lokaldemokratiet, og opprettholdelsen av lokalt lensmannskontor sikrer tryggheten, mener han.

Nå har Vika (53 år) tilbakelagt det første hele året som ordfører i grunnlovsbygda, og gleder seg til fortsettelsen.


DEN SYNGENDE ORDFØRER

- Nå er runden gått. Alt med «først gang» er gjennomført. Det har vært et intensivt år. Den største omveltningen var å vende seg til å ikke ha ordnet arbeidstid. Det måtte jeg bare akseptere da jeg ble ordfører, og nå er det blitt en livsstil, sier han.

Vika har hele tida bydd på seg sjøl. Han framførte egenskrevet sang på direkten under TV-seilasen med Skibladner, under 17.maifeiringen ved Eidsvollsbygningen og under åpningen av jernbanen langs Mjøsa.

- Jeg er meg sjøl, og det har blitt ett og annet stunt, ler han.


SMIL OG LATTER

Latteren og smilet sitter løst, og han utstråler tillit. Kanskje er det hans mange år som amatørskuespiller og vert i lokalfjernsynet som har gitt ham den nødvendige tryggheten.

- Jeg har fått være med på så mange trivelig, hyggelige og energigivende begivenheter at jeg aldri har følt meg sliten. Det har kanskje også sammenheng med det jeg lærte som politimann, at du aldri må ta med deg jobben hjem. Jeg sover godt om natta, forsikrer ordføreren.


EIENDOMSSKATTEN

Skjønt han innrømmer ett unntak fra regelen: Han sov dårlig forut for budsjettbehandlingen i kommunen i høst.

- Jeg brukte mye tid på budsjettet og handlingsplanen. Det lå og kvernet i hodet mitt. Da sov jeg dårlig, innrømmer han.

Og grunnen kan sammenfattes i ett ord: Eiendomsskatt.

Senterpartiordføreren var med på å sikre flertall for innføring av den nye skatten fra og med 2019, men han innrømmer samtidig at det egentlig ikke var flertall for den. Både i eget parti og i Arbeiderpartiet var det representanter som egentlig ønsket å stemme imot.


- TRENDEN HAR SNUDD

- Eiendomsskatt var et lite tema i valgkampen, og det var vel bare SV som da så behovet for en slik skatt. Jeg var ett hundre prosent ærlig da jeg sa at jeg ikke så behovet for eiendomsskatt. Jeg er like ærlig når jeg nå sier at jeg ser behovet. Eldrebølgen har slått inn over oss. Trenden snudde dette året, og nå har vi 30 eldre på private sykehjem. Dessuten får vi en ny kommunelov som gir oss økte kapitalutgifter. Til sammen dreier det seg om 30 millioner kroner i økte utgifter i året. Vi hadde greid det, hadde det ikke vært for nødvendige investeringer som kommer på toppen. Men endrer inntektsgrunnlaget seg positivt for kommunen, blir det ingen eiendomsskatt i 2019. Vi kan fortsatt snu, påpeker han.


EGEN KOMMUNE - eget lensmannskontor

Med kommunesammenslåing hadde kanskje eiendomsskatten blitt overflødig?

- Det er kanskje korrekt for skattens vedkommende, men jeg mener det er riktig og viktig at Eidsvoll består som egen kommunen. Det var en seier for demokratiet. Med en sammenslåing på Øvre Romerike ville den politiske styringa blitt konsentrert om Ullensaker og Jessheim, og jeg tror heller ikke Ullensaker er ei rose som bare blomstrer inn i all framtid, sier Vika.

Eidsvoll-ordføreren har personlig fått æren for at det lokale lensmannskontoret fikk bestå, og faktisk blir styrket i og med nærpolitireformen.

- Vi hadde noen runder tidlig i høst der jeg kjørte et løp for Øvre Romerike. Jeg tror ikke det ble bare godt mottatt blant mine ordførerkolleger i Follo og Østfold. Jeg ville ikke gi meg, men argumenterte hele tida mot sentralisering. Det ble en seier for Eidsvoll, og jeg tør også si for meg personlig siden nærpolitidrifta har vært en hjertesak for meg i alle år. kommenterer Vika.


POSITIVE NOTATER

Andre positive saker på ordførerens oppsummeringsblokk er Steinerskolens overtakelse av Finstad skole, Vinmonopolet som vil etablere seg på Råholt neste år, åpningen av Mjøstråkk og veksten i kommunen.

- Det har skjedd ett eller annet. Optimismen rår, og vi har en rekke utbyggere som mener noe og som setter i gang. Dette er en drømmesituasjon, men den store utbyggingen medfører selvfølgelig også ulemper for noen. Det er den beklagelige baksida av medaljen, sier han.


NEGATIVE NOTATER

Men ordføreren har også noen notater på den negative sida i oppsummeringsblokka.

- Bårlidalen, den fikk jeg rett i fanget som ordfører. Det er et trist kapittel for Eidsvoll. Vi ender opp med et godt produkt, men dette er et kroneksempel på hvordan man ikke skal drive et prosjekt. Vi har imidlertid holdt renseanlegget i gang i hele byggeperioden, og nå er alt i ferd med å gli på plass, men dette har vært en tung sak, innrømmer Vika.

En annen sak som vel heller ikke kan være god å svelge for Senterparti-ordføreren, er bruk av over 40 mål flott åkerjord til bygging av ny skole i midtbygda.

- Det er ingen enkel sak for partiet når matjord tas og grønne områder forsvinner, medgir han og legger sporenstreks til:

- Men jeg avviser at vi ga opp kampen mot Tynsåkjordet for at jeg skulle bli ordfører. Vi har tross alt bare fem representanter i kommunestyret, så vi lovte at vi ikke skulle legge opp til noen omkamp når flertallet ville ha den tomta.


BEGIVENHETSRIK FRAMTID

Ordfører John-Erik Vika stiller positivt opp og smiler sjøl om han egentlig er for tynt kledd for utendørs fotografering i den sure romjulsvinden. Nå ser han fram til nok et begivenhetsrikt år, både privat og som Eidsvoll fremste ombudsmann.

Godt nytt år!Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Nyheter
- Det er noe mandig ved dette enorme møbelet NOTUSED
BOLIG. En kakkelovn er ikke bare et ildsted, men også et tradisjonsrikt møbel med en aura av kulturhistorie. Og skal det først være en slik ovn, hvorfor ikke gå for det genuint antikke?
35 voksne sauer og 138 lam tatt av rovdyr NOTUSED
EIDSVOLL. Bønder i Eidsvoll fikk i fjor nesten 500.000 kr i erstatning for rovdyrtap.
Leon kan få håndsrekning fra de norske helsemyndighetene: Livsviktig medisin kan snart bli gitt i Norge NOTUSED
ALGARHEIM. Snart kan Leon og familien slippe å reise til Sverige for å få medisinen som har gitt oppsiktsvekkende resultater.
Storinnrykk på de videregående skolene: 9.-klassingene skal snuse på linjevalg NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. Det er mange elever som går ut fra grunnskolen, som ikke aner hvilken linje som passer dem best når de går over på en videregående skole.
NVE godkjenner ikke reguleringsplanen for Vilberg-området. Årsak: Fare for kvikkleire NOTUSED
EIDSVOLL. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fremmet innsigelse mot kommunens reguleringsplan for Vilbergområdet.
Han amputerte beinet som barn. Det hindrer ikke Thomas Evensson (20) fra å jobbe ute i butikk NOTUSED
ULLENSAKER. Mogreina-mannen drømmer om egen forretning.
Enorm rift om enebolig NOTUSED
RÅHOLT. Denne eneboligen gikk 900.000 over prisantydning.
Bygger fortau fra Andelva til Vorma NOTUSED
EIDSVOLL. Finstadvegen blir helt stengt i sju måneder mens arbeidet pågår.
Kan huse 1.000 nye innbyggere - slik blir den første bydelen på Råholt NOTUSED
RÅHOLT. Planlegges elleve blokker med 391 leiligheter totalt kun tre minutters gange fra jernbanestasjonen.
Øvre Romerike Pensjonistuniversitet fyller 10 år. Markerer med energi og miljø på programmet NOTUSED
JESSHEIM. Torsdag 2. februar inviterer Øvre Romerike Pensjonistuniversitet til møte med temaet Sikkerhet - energi og miljø i Ullr i Ullensaker Rådhus.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk