Siste innspurt med julematen

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 24.12.16 07:00

JULEMAT. Her er mine to julematfavoritter, om du skulle trenge oppskrifter i siste innspurt, skriver Oda Christensen.

Så kom juleaftensmorgen, som den alltid gjør. Uavhengig om ribba er saltet og pepret, om alle gavene er kjøpt inn, om all julepynten ble funnet i kjeller, bod og loft, uansett om pepperkakehuset fortsatt står eller om den i det hele tatt ble satt sammen. Juleribba må ikke absolutt krydres to dager i forveien. Risgrøten til riskremen kan kjøpes ferdig. Pust rolig, og la skuldrene senke seg. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig god og smakfull jul!

Ribbe (4 pers).

Du trenger

2 kg tynnribbe eller familieribbe 3 ts salt 2 ts pepper ca. 2 dl vann

SLIK GJØR DU

1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager. Det går fint om du ikke når dette innen tiden, men den beste smaken får du ved å krydre på forhånd. Nå får du også kjøpt ferdigkrydrete ribber.

2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.

3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.

4. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1 til 1 1/2 time. Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

TIPS: Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.

Riskrem (4 pers).

Du trenger: 500 g risgrøt 4 ss sukker 1 ts vaniljesukker 3 dl kremfløte Rød saus 4 dl husholdningssaft 3 dl ca. vann 1 ss potetmel

SLIK GJØR DU 1. Pisk kremen med sukker. 2. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Smak til med sukker og vaniljesukker. 3. Bland saft av rips, bringebær eller kirsebær en del sterkere enn når du drikker den. 4. Kok opp saft og potetmel under omrøring. La saften bli kald. Server riskremen med herlig rød saus.

LES OGSÅ: Biskopen om julegaver: En viktig tradisjon i den kristne julefeiringen

LES OGSÅ: Alt forandret seg i jula: «Skyggene fra fortida vil ­alltid være der. Men nå vil jeg eie framtida selv»


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Kultur
Gir penger til friluftsliv NOTUSED
JESSHEIM. Stat og fylkeskommune gir økonomisk støtte til å drive friluftsliv.
Russen tar et tilbakeblikk til året 1998 NOTUSED
EIDSVOLL. Og det er ikke så rart. For i 1998 ble denne gjengen født. Og flyplassen på Gardermoen åpnet.
Mestermøte på Jessheim: Ingvar, Elling og Stabbe NOTUSED
JESSHEIM. Kreti & Pleti får storfint besøk 6. mars.
Kulturkafeene i Henrik starter vårsemesteret: - Allsang fra Mads Berg har vært det mest populære NOTUSED
EIDSVOLL. Når Kulturkafé Henrik går inn i et nytt vårsemester og Vegar Sandholt oppsummerer tidligere arrangement, er det allsangen fra Mads Bergs skolesangbok som peker seg ut.
Øvre Romerike Pensjonistuniversitet fyller 10 år. Markerer med energi og miljø på programmet NOTUSED
JESSHEIM. Torsdag 2. februar inviterer Øvre Romerike Pensjonistuniversitet til møte med temaet Sikkerhet - energi og miljø i Ullr i Ullensaker Rådhus.
Else Kåss Furuseth blir fast medlem når TVNorge samler stjernelag til ny humorsatsing
ULLENSAKER. Er del av nye Mandagsklubben.
UKM nærmer seg, men påmeldingene lar vente på seg NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. En titt på påmeldingene, viser så langt en laber interesse, men erfaringene tilsier at de unge kommer i siste liten.
Utsolgt hus og utsolgt bok NOTUSED
EIDSVOLL. Utsolgt. Det er hva Tom «Stabbe» Stalsberg kan skrive i margen om dagen - både om hus og bok.
Unik teateropplevelse og herlig humor NOTUSED
JESSHEIM. Etter forrige års musikalsuksess med Cats tar Ullensaker Teater en sjanse med oppsetningen av langt mindre kjente The Addams Family.
GAMLE GLIMT: Dette klassebildet er fra 1949 NOTUSED
EIDSVOLL. Bildet viser en småskoleklasse på Vilberg skole i Eidsvoll.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk