Siste innspurt med julematen

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 24.12.16 07:00

JULEMAT. Her er mine to julematfavoritter, om du skulle trenge oppskrifter i siste innspurt, skriver Oda Christensen.

Så kom juleaftensmorgen, som den alltid gjør. Uavhengig om ribba er saltet og pepret, om alle gavene er kjøpt inn, om all julepynten ble funnet i kjeller, bod og loft, uansett om pepperkakehuset fortsatt står eller om den i det hele tatt ble satt sammen. Juleribba må ikke absolutt krydres to dager i forveien. Risgrøten til riskremen kan kjøpes ferdig. Pust rolig, og la skuldrene senke seg. Med dette ønsker jeg dere alle en riktig god og smakfull jul!

Ribbe (4 pers).

Du trenger

2 kg tynnribbe eller familieribbe 3 ts salt 2 ts pepper ca. 2 dl vann

SLIK GJØR DU

1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager. Det går fint om du ikke når dette innen tiden, men den beste smaken får du ved å krydre på forhånd. Nå får du også kjøpt ferdigkrydrete ribber.

2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.

3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.

4. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1 til 1 1/2 time. Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

TIPS: Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.

Riskrem (4 pers).

Du trenger: 500 g risgrøt 4 ss sukker 1 ts vaniljesukker 3 dl kremfløte Rød saus 4 dl husholdningssaft 3 dl ca. vann 1 ss potetmel

SLIK GJØR DU 1. Pisk kremen med sukker. 2. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Smak til med sukker og vaniljesukker. 3. Bland saft av rips, bringebær eller kirsebær en del sterkere enn når du drikker den. 4. Kok opp saft og potetmel under omrøring. La saften bli kald. Server riskremen med herlig rød saus.

LES OGSÅ: Biskopen om julegaver: En viktig tradisjon i den kristne julefeiringen

LES OGSÅ: Alt forandret seg i jula: «Skyggene fra fortida vil ­alltid være der. Men nå vil jeg eie framtida selv»


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Kultur
Med ordføreren på bli kjent-tur i Eidsvoll: - Jeg skal presentere kommunen gjennom ordførerens briller NOTUSED
RÅHOLT. Frivilligsentralen, Gladbakk aktivitetssenter og seniorforeninger sammen om flere turtilbud.
Nå er smykket på plass NOTUSED
JESSHEIM. Altersmykket i nye Jessheim kirke ble montert denne uka.
- Dette er drømmejobben NOTUSED
JESSHEIM. - Vi skal fortsette å være en kommune som er kjent for å ta de lure grepene, sier kultursjef Jon Henrik Solhei.
Stiller ut humorbilder NOTUSED
JESSHEIM. Eva Brydøy og Hans Chr. Rød stiller ut humorbilder i Galleri Jessheim. Kultursjef Jon Henrik Solhei skal åpne utstillingen.
Dette er Siljes tegning av fred NOTUSED
EIDSVOLL. Hvert år arrangerer Lions en internasjonal tegnekonkurranse sammen med med FN.
GAMLE GLIMT: Det eldste kjente bildet av den første Sundbrua NOTUSED
EIDSVOLL. Bildet er tatt omkring 1875.
Dramatikk i kulissene under nannestadrussens revy: - Plutselig merka jeg at det satt en spiker i tåa NOTUSED
NANNESTAD. EUB ble med russen på siste forestilling av revyen «Fjernstyrt».
Revysjefen: - Det skal bli godt, men det er litt trist også NOTUSED
NANNESTAD. Blandede følelser etter endt revy.
Neste uke er det vinterferie. Kommunen setter opp buss til Åslia NOTUSED
NANNESTAD. Etter at Elevenes kommunestyre ba kommunen om å arrangere ferieaktiviteter setter Nannestad kommune opp gratis buss til Nannestad skisenter i vinterferien.
Nytt tilbud til unge som vil skate i vinterferien NOTUSED
ULLENSAKER/EIDSVOLL. Nordbytjernet skatepark er ett av mange vinterferietilbud i Ullensaker og Eidsvoll.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk