EAT setter opp en klassiker: Den stundesløse svirrer rundt i Panorama

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Marit Lunddal Løken
marit@eub.no | 905 20 009
Publisert: 12.11.16 21:30

EIDSVOLL. Eidsvoll Amatørteater er klare for «Den stundesløse».

Etter å ha sett pressevisningen av Eidsvoll Amatørteaters (EAT) oppsetning av «Den stundesløse», anbefaler vi at du tar deg tid til et par timer sammen med mannen som virrer rundt på Panoramas scene.

Det kommer til å gå for seg i Panorama i de neste ukene. I Ludvig Holbergs elleville komedie «Den stundesløse», fyker EATs skuespiller rundt i et heseblesende tempo. Det bedrives arrangerte ekteskap, legges intrikate planer for å unngå tvangsgifte, herskersyke husholdersker råder grunnen og tjenestejenter, som ikke direkte har utseende med seg, sliter med giftesyke. Midt oppi det hele virrer Herr Viegleschrey rundt og tror han har så mye å gjøre at han ikke får gjort noe som helst. I dag ville vi sagt at han var stresset. For 300 år siden, da Holberg skrev stykket, het det at han var stundesløs.

LES OGSÅ: 30 år med fest på scenen

klassisk

Det er en av de store klassikerne instruktør og produsent Jens R. Christiansen, har grepet fatt i.

- Vi har øvd siden i mars, og nå er vi litt stolte. Det er ikke vanlig at et amatørteater setter opp Holberg. «Den stundesløse» har levd i 300 år og er satt opp på de største scenene i Norden. Det er et glede, men også et ansvar å sette opp stykket. Det har gode karakterroller og god tekst som gir skuespillerne mye å spille på, sier han.

Og spille gjør de virkelig. Iført tidsriktige kostymer, de fleste av ypperlig kvalitet innkjøpt på Operaen eller andre store scener, halser de rundt i en kamp for at folket skal få oppleve den store lidenskapen, enten de er høyt på strå eller nederst på rangstigen, ser ut som et takras eller er vakker som en soloppgang.

LES OGSÅ: Trekker et nytt stykke opp av esken

MAGDELONE

Berit Lundberg tolker rollen som den mindre pene tjenestejenta Magdelone. Hun har «tenna på tørk», hår som piggtråd og en elendig kroppsholdning. Men det hindrer ikke dama i å være elskovssyk. Om hun lykkes i å lure noen i ekteseng, får være usagt.

Lars Trygve Rømmerud tolker Herr Viegleschrey, som er den stundesløse. Mannen løper omkring sin egen akse og er ikke er i stand til å få gjort noe som helst fordi han tror han har så mye å gjøre.

Den geskjeftige tjenestejenta Pernille, spilt av Frida April Dahl, har en finger med i det meste, også når husets datter, Leonora - spilt av Tonje Trandum, skal reddes fra å tvangsgiftes med en skikkelig pedant.

EUB fikk overvære første akt under pressevisningen. Der legges slagplanen og intrigen for den videre handlingen. For å være ærlig, er det hele ganske sprøtt - og det lover godt for publikums lattermuskler.

Premiere er fredag 18. november.

LES OGSÅ: Egenskreven musikal


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Kultur
Bjørn Dæhlie utfordrer den uovervinnelige «spark-finnen» i årets spark-VM NOTUSED
HURDAL. Når sparkene slippes løs i Hurdal 11. februar, står skikongen Bjørn Dæhlie på startstreken.
Jazz møter klassisk i Hurdal NOTUSED
HURDAL. Alt tegner på at det blir et spennende kulturelt møte i Hurdal skole og kultursenter i morgen kveld, fredag 20.
Gir penger til friluftsliv NOTUSED
JESSHEIM. Stat og fylkeskommune gir økonomisk støtte til å drive friluftsliv.
Russen tar et tilbakeblikk til året 1998 NOTUSED
EIDSVOLL. Og det er ikke så rart. For i 1998 ble denne gjengen født. Og flyplassen på Gardermoen åpnet.
Mestermøte på Jessheim: Ingvar, Elling og Stabbe NOTUSED
JESSHEIM. Kreti & Pleti får storfint besøk 6. mars.
Kulturkafeene i Henrik starter vårsemesteret: - Allsang fra Mads Berg har vært det mest populære NOTUSED
EIDSVOLL. Når Kulturkafé Henrik går inn i et nytt vårsemester og Vegar Sandholt oppsummerer tidligere arrangement, er det allsangen fra Mads Bergs skolesangbok som peker seg ut.
Øvre Romerike Pensjonistuniversitet fyller 10 år. Markerer med energi og miljø på programmet NOTUSED
JESSHEIM. Torsdag 2. februar inviterer Øvre Romerike Pensjonistuniversitet til møte med temaet Sikkerhet - energi og miljø i Ullr i Ullensaker Rådhus.
Else Kåss Furuseth blir fast medlem når TVNorge samler stjernelag til ny humorsatsing
ULLENSAKER. Er del av nye Mandagsklubben.
UKM nærmer seg, men påmeldingene lar vente på seg NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. En titt på påmeldingene, viser så langt en laber interesse, men erfaringene tilsier at de unge kommer i siste liten.
Utsolgt hus og utsolgt bok NOTUSED
EIDSVOLL. Utsolgt. Det er hva Tom «Stabbe» Stalsberg kan skrive i margen om dagen - både om hus og bok.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk