De øver og øver - i Stian Carstensens kjeller på Sagmoen

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Marit Lunddal Løken
marit@eub.no | 905 20 009
Publisert: 23.11.16 19:00

EIDSVOLL. Familier på turné: Julekonserter fri for tant og fjas.

Når ­Stian Carstensen og ­Elias Akselsen med familier legger ute på julekonsert-turné landet rundt, er det kun med vokal og akustiske instrumenter som hjelpemiddel.

De øver og øver - i Stian Carstensens kjeller på Sagmoen. Det lille rommet blir fylt av reine toner når de to familiene barker sammen i trening foran julekonsertturneen. De starter i Arendal første søndag i advent.

IKKE SOM ANDRE JULEKONSERTER

Ett er sikkert: dette blir ikke som alle andre julekonserter. Ikke til forkleinelse for noen av dem, men med Stian og Elias i førersetet, kommer dette til å bli noe utenom det vanlige. Det blir fritt for Botox og autotune - som Stian selv beskriver det.

Når far sjøl, Elias, og hans barn - Veronica, Kristine og Stig, setter i gang å synge, høres det ikke ut som noe annet. Det minner litt om kveding, men mye annet, også.

- Det stemmer. Vi er tatere, og vår musikk er påvirket av folkemusikken i mange land. Det er en sleng som man ikke finner i tradisjonelle julesanger. Vi synger julesangene med tatersleng, kan du si, sier Elias.

LES OGSÅ: Stian spiller på hjemmebane

SAMARBEIDET SIDEN 1999

Stian og Elias har samarbeidet siden 1999.

- Det begynte med at en kar ga meg en kassett som han mente jeg burde høre på. Der fikk jeg høre en mann synge på en måte jeg aldri hadde hørt før. Det var Elias Akselsen som sang. Jeg tok kontakt, og samarbeidet har resultert i fire plater, og om jeg selv må få si det, så har de blitt kritikerroste, sier Stian.

- Elias synger tater på en autentisk måte, som han lærte av sin oldefar. Det er upolert, slik de sang for 400 år siden. Nå skal vi prøve å få til en plate hvor Elias synger middelalderballader.

FRA TELEMARK OG SETESDAL

- Taterne har vært lenge i Norge nå, og har plukket opp mye fra sangtradisjoner i Telemark og Setesdal. De har en litt annerledes måte å synge på, og man kan høre slengen fra Øst-Europa. Taterne stammer opprinnelig fra India, og det høres fortsatt i sangen, sier Stian, som selv har vært mye på Balkan og samarbeidet med musikere derfra. Det høres også ofte i musikken han spiller.

LES OGSÅ: Familien Akselsen ut på sin første sommerturné

FAMILIEHAPPENING

Selv om Stian og Elias har samarbeidet i mange år, er det første gang de to turnerer med hele familien på «slep». Stian har med seg sønnen sin, Gabriel Carstensen Øien, mens Elias er forsterket med døtrene Veronica og Kristine, sønnen Stig og svigersønn Karl Johansen.

Turnéstart er altså til helgen i Arendal. Mandag 5. desember kommer de til Kløfta Velhus i Ullensaker. Så fyker de litt hit og dit, før de kommer til Eidsvoll kirke 10. desember. Så er det litt fram og tilbake i landet igjen, før de havner på Elias egen hjemmebane, Vermundsjøen samfunnshus, Åsnes Finnskog. Siste konsert er i Mysen 18. desember.

LES OGSÅ: En tidligere gategutt hos Frelsesarmeen


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Kultur
Bjørn Dæhlie utfordrer den uovervinnelige «spark-finnen» i årets spark-VM NOTUSED
HURDAL. Når sparkene slippes løs i Hurdal 11. februar, står skikongen Bjørn Dæhlie på startstreken.
Jazz møter klassisk i Hurdal NOTUSED
HURDAL. Alt tegner på at det blir et spennende kulturelt møte i Hurdal skole og kultursenter i morgen kveld, fredag 20.
Gir penger til friluftsliv NOTUSED
JESSHEIM. Stat og fylkeskommune gir økonomisk støtte til å drive friluftsliv.
Russen tar et tilbakeblikk til året 1998 NOTUSED
EIDSVOLL. Og det er ikke så rart. For i 1998 ble denne gjengen født. Og flyplassen på Gardermoen åpnet.
Mestermøte på Jessheim: Ingvar, Elling og Stabbe NOTUSED
JESSHEIM. Kreti & Pleti får storfint besøk 6. mars.
Kulturkafeene i Henrik starter vårsemesteret: - Allsang fra Mads Berg har vært det mest populære NOTUSED
EIDSVOLL. Når Kulturkafé Henrik går inn i et nytt vårsemester og Vegar Sandholt oppsummerer tidligere arrangement, er det allsangen fra Mads Bergs skolesangbok som peker seg ut.
Øvre Romerike Pensjonistuniversitet fyller 10 år. Markerer med energi og miljø på programmet NOTUSED
JESSHEIM. Torsdag 2. februar inviterer Øvre Romerike Pensjonistuniversitet til møte med temaet Sikkerhet - energi og miljø i Ullr i Ullensaker Rådhus.
Else Kåss Furuseth blir fast medlem når TVNorge samler stjernelag til ny humorsatsing
ULLENSAKER. Er del av nye Mandagsklubben.
UKM nærmer seg, men påmeldingene lar vente på seg NOTUSED
ØVRE ROMERIKE. En titt på påmeldingene, viser så langt en laber interesse, men erfaringene tilsier at de unge kommer i siste liten.
Utsolgt hus og utsolgt bok NOTUSED
EIDSVOLL. Utsolgt. Det er hva Tom «Stabbe» Stalsberg kan skrive i margen om dagen - både om hus og bok.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk