Vi hører til fordi vi har tråkket de samme stiene

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 13.06.16 12:30

INNSPILL. Der du hørte til i barndommen, hører du bestandig til. Inni deg, skriver Marit Lunddal Løken.

Vi har tråkket de samme stiene, gått på samme grusveg, kjent de samme menneskene og snakket samme språk. Det handler om noe som ingen kan ta fra deg - minner.


BARE TÅREPERSET NOSTALGI?

Det var en tidsreise som ble vist på sjuern'n i kinosalen på Søndre Samfund. Filmen handlet om oss selv - om alle de som fylte salen. De med felles barndom og ungdom, de som har levd den første delen av livene sine i en helt annen tid. De som har minner i huet som aldri kan bli stjålet. De som lekte cowboy og indianer i skogen, de som badet i Andelva før 1. mai fordi man ikke ville være pyse, de som tjuvlåne tømmerfløtereiker i Merra og rodde til blodet rant.

Det er mer enn nostalgi. Det handler om felles historie. Om gjenkjennende nikk når man snakker om steder som er borte - jevnet med jorden for å gi plass til - ja, til en stasjon. Eller flotte bondegårder som har måttet vike for stygge forretningsbygg.

Historien vår ligger der som en streng - langt inni oss. I kinosalen på «søndre» var det noen som rørte ved strengen til den dirret rett under huden.

LES OGSÅ: Tom skal vise gamle bilder


FELLES HISTORIE

«På Sagmoen er ingen rike og ingen fattige», skal «skolemester» Arnt Sundli en gang ha sagt. Kanskje det er det som gjør at hundrevis av mennesker føler at de på en måte hører sammen? Alle var like - nesten. Ingen hadde mer enn andre, og svært få hadde mindre. Folk jobbet på fabrikk, spiste kjøttkaker til søndagsmiddag og plukket bær i skogen. En homogen gruppe, som også sjenerøst ga rom for å være annerledes. Som Rim-Hans, som Ole Skuta, som Prinsessa.

På søndre steg personene ut av vår felles historie. I form av svart/hvitt fotografier materialiserte de seg på lerretet før de forsvant igjen. De er gjemt, men ikke glemt. De er vår bakgrunn, de er vår barndom. De er våre røtter.

LES OGSÅ: Fullsatt sal


KLUMP I HALSEN

Det er vanskelig å sette ord på det jeg følte da gamle Råholt skole - populært kalt «Likkista» blant oss elever, sto halvrevet fram på det store lerretet. Jeg var ikke alene om å få en klump i halsen. Der lå grunnlaget for vår kunnskap i ruiner. Svartovnen i hjørnet, det store vedkassen, våte og stive beksømstøvler, hele verden på ruller bak kateteret, sommerdager med vinduene på vidt gap, juletrefester og varme årsavslutninger. Minnene steg opp av den mørke tidsbrønnen.

Dette er vår felles arv og vår identitet. Det er den som har gjort oss til de menneskene vi er - på godt og vondt. Jeg vil alltid tenke på barndommens kjente og kjære trakter med varme.

Takk Stabbe og Peters for tidsreisen tilbake til vår felles fortid.

LES OGSÅ: - Rive Søndre Samfund? Er du helt spenna gæærn?Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Er partiprogrammene bindende?
LESERNES EUB Lokalpolitikk i Eidsvoll.
Byen med stor J NOTUSED
LEDER. Bildet over viser en Tore Kværner i ren Donald Trump-stil. Like engasjert, men langt mer saklig.
Svikt i barnehagene
LESERBREV. Alle barn fortjener en god oppvekst. Det krever gode barnehager.
Helhetlig planlegging, Aurdal
LESERNES EUB Den siste tiden har det vært en økende oppmerksomhet rundt planarbeidet i Eidsvoll kommune.
Språklig fornying og utvikling
LESERBREV. Aha, tenkte jeg da jeg slo opp min lokalavis 14. februar.
Stensbydrømmen NOTUSED
LEDER. Blant folk i Eidsvoll har det hersket en slags drøm om hva tidligere Stensby sykehus kan brukes til.
«Er det slik at kvinner skal tie og holde seg til grytene?»
LESERBREV. Berit R. Ruud vi fortsette å skrive.
Tilfreds med innsigelsen
LESERBREV. Ullensakers ordfører Tom Staahle har både i politiske møter og utad i media framstått som svært provosert over innsigelse mot kjøpesenter langs E6 ved Kløfta.
En skremt og forundret ordfører
LESERBREV: I et leserinnlegg i EUB 14. februar anklager ordfører Tom Staahle i Ullensaker meg for å være skremmende uvitende.
Norge trill rundt NOTUSED
INVITERT. Vi har vært innafor og ledd med Stian og Øystein, skriver Invitert-skribent Tom Stalsberg
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk