Valgfrihet for innbyggerne - er det galt?

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 22.12.16 13:00

LESERBREV. Arnljot Ask fra Felleslista SV/Rødt i Ullensaker kommer som ventet med en svartmaling av posisjonens budsjett for 2017.

At gjentatte brukerundersøkelser viser at kommunens innbyggere er svært fornøyd med det tilbudet de får fra kommunen nevner han selvfølgelig ikke.

Kommunen har tidligere innført fritt brukervalg for praktisk bistand/hjemmehjelp. De som er innvilget praktisk bistand/hjemmehjelp kan velge om de vil ha hjemmehjelp fra kommunen eller fra et privat firma. Pr i dag har cirka 20 prosent valgt privat leverandør, mens 80 prosent fortsatt benytter kommunal hjemmehjelp. Kostnaden er lik for brukeren, og er man misfornøyd kan man bytte med én måneds varsel. Brukerundersøkelsene viser gode tilbakemeldinger på tjenestene uavhengig av kommunal eller privat leverandør. Hva er galt med dette?

Posisjonen ønsker, etter de positive erfaringene innenfor praktisk bistand/hjemmehjelp, å få en politisk sak på etablering av en tilsvarende ordning for hjemmesykepleie. Også her forutsetter vi at brukeren får frihet til å velge mellom kommunal eller privat leverandør, og mulighet til å bytte mellom leverandører. Hjemmesykepleie er gratis for dem som er innvilget dette, og vil være gratis uavhengig av leverandør. Legger man til grunn samme fordeling innenfor denne tjenesten er dette ikke noen nedleggelse av det kommunale tilbudet, men derimot et supplement som gir brukeren frihet til å velge. Moss kommune har allerede innført en slik ordning, og erfaringene er gode. Hva er galt med dette?

Å kalle private leverandører av kommunale tjenester for «velferdsprofitører» tar jeg sterkt avstand fra. Jeg opplever at disse leverer gode tjenester, og det er også erfaringen fra andre kommuner. At Ask bruker Oslo kommunes «rekommunalisering» som sannhetsvitne for sine påstander blir bare dumt. Prosessen i Oslo er politisk drevet med hans partifeller i spissen, og har verken med pris eller kvalitet å gjøre.

Willy Kvilten (H)

varaordfører Ullensaker


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Observasjoner og irritasjoner i trafikken NOTUSED
SMÅTT. Svein Furland har noen tenker å dele om trafikken.
Yrkesfag under press NOTUSED
LEDER. Mureryrket sliter med rekrutteringen.
Talenter på snø NOTUSED
LEDER. Det er ikke lett å drive vinteridrett på Øvre Romerike om dagen.
Denne gangen er det personlig NOTUSED
KOMMENTAR. Jeg skal ikke hevde at jeg vet hvordan det er for familien Maslanek på Algarheim å leve med et sterkt handikapet barn, men dessverre vet jeg en god del om diagnosen, skriver Roger Aarli-Grøndalen
«Det grønne skiftet» og skogen
LESERBREV. «Det grønne skiftet» er mye framme i debatten nå, og de fleste av oss forstår det vel slik at framtidig forbruk og arbeidsplasser i størst mulig grad skal baseres på fornybare og ikke forurensende ressurser.
Henrik Wergelands sølvpokal bør få en mer verdig plassering enn i dag
LESERBREV. For en del år siden diskuterte Eidsvoll kommunestyre skjebnen til den berømte sølvpokalen dikteren skjenket sin hjembygd da han lå på dødsleiet.
Hilsen grasrota NOTUSED
LEDER. Grasrotandelen ble lansert av Norsk Tipping 1. mars 2009.
Forberedelse til framtidig eldreomsorg i Eidsvoll
LESERBREV. Helseutvalget i Pensjonistforbundet Akershus har utarbeidet en prognose på befolkningsutviklingen av eldre 80+ i alle kommunene i Akershus.
Må ikke ha DAB NOTUSED
LEDER. Denne uka startet stengningen av FM-nettet. Men man må bevege seg ganske langt nord i vårt langstrakte land for å bli berørt av endringen.
Arne Ekeland er den største etter Munch NOTUSED
INVITERT. Hva gjør Eidsvoll kommune før 14. august 2018? 110 år siden Ekeland ble født, en bra anledning til å snakke sammen og handle, mener Tom Stalsberg i denne Invitert.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk