Tvangstanker

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 20.12.16 07:00

LEDER. Ifølge Aftenposten er det flertall på Stortinget for tvangssammenslåing av kommuner.

Avisen skriver videre at regjeringen rett over nyttår vil legge fram et forslag om tvangssammenslåing av 15-20 kommuner. Blant dem som - teoretisk - kan rammes av dette, er Ullensaker, Nannestad og Hurdal, muligens også Gjerdrum.

Vi skriver teoretisk. For selv om det kan være flertall nå, gjenstår det å se om dette flertallet ønsker å ta den politiske belastningen det er å gjøre noe såpass drastisk i et valgår.

- Det er ingen som har politisk ryggrad nok til å gjøre et sånt vedtak like før valget. Det vil i så fall bety den politiske død, fastslår ordfører Tom Staahle i Ullensaker. Han kan selvsagt ha rett i det. Samtidig kan nok også regjeringen oppleve at bordet fanger. Et kort som er spilt kan ikke så lett tas tilbake. Kommunereformen har til tider vært høyt profilert av Høyre, å la den skli over i en eventuell neste regjeringsperiode kan nok være fristende, men vil også kunne bli et prestisjenederlag.

Å utnytte det flertallet som Aftenposten skriver at er der, vil nok være fristende. I støttepartiene er det heller ikke utenkelig om man vurderer det slik at det er regjeringen som vil få smellen når protestene kommer, og dermed ikke utgjør den samme politiske risikoen dem.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har tidligere pekt på at utredningsarbeidet som har vært gjort lokalt i forbindelse med eventuelle kommunesammenslåinger, har vært tidsvis svært mangelfullt. Mye av arbeidet bærer preg av at konklusjonene har vært trukket på forhånd. Som vi har vært inne på flere ganger tidligere, deler vi den oppfatningen. Vi savner fremdeles en fyldig utredning som tar for seg fordeler og ulemper med en storkommune på Øvre Romerike. Basert på fakta, og minst mulig synsing - og som innbyggerne kunne fått sagt sitt om i en folkeavstemning. Da hadde vi kanskje unngått en situasjon hvor resultatet kan bli tvang. Men dit kom vi aldri.

LES OGSÅ: Nannestad-ordføreren: - Dette er helt meningsløst

LES OGSÅ: - Det vil være begynnelsen på slutten for denne regjeringen


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Er partiprogrammene bindende?
LESERNES EUB Lokalpolitikk i Eidsvoll.
Byen med stor J NOTUSED
LEDER. Bildet over viser en Tore Kværner i ren Donald Trump-stil. Like engasjert, men langt mer saklig.
Svikt i barnehagene
LESERBREV. Alle barn fortjener en god oppvekst. Det krever gode barnehager.
Helhetlig planlegging, Aurdal
LESERNES EUB Den siste tiden har det vært en økende oppmerksomhet rundt planarbeidet i Eidsvoll kommune.
Språklig fornying og utvikling
LESERBREV. Aha, tenkte jeg da jeg slo opp min lokalavis 14. februar.
Stensbydrømmen NOTUSED
LEDER. Blant folk i Eidsvoll har det hersket en slags drøm om hva tidligere Stensby sykehus kan brukes til.
«Er det slik at kvinner skal tie og holde seg til grytene?»
LESERBREV. Berit R. Ruud vi fortsette å skrive.
Tilfreds med innsigelsen
LESERBREV. Ullensakers ordfører Tom Staahle har både i politiske møter og utad i media framstått som svært provosert over innsigelse mot kjøpesenter langs E6 ved Kløfta.
En skremt og forundret ordfører
LESERBREV: I et leserinnlegg i EUB 14. februar anklager ordfører Tom Staahle i Ullensaker meg for å være skremmende uvitende.
Norge trill rundt NOTUSED
INVITERT. Vi har vært innafor og ledd med Stian og Øystein, skriver Invitert-skribent Tom Stalsberg
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk