Tvangstanker

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 20.12.16 07:00

LEDER. Ifølge Aftenposten er det flertall på Stortinget for tvangssammenslåing av kommuner.

Avisen skriver videre at regjeringen rett over nyttår vil legge fram et forslag om tvangssammenslåing av 15-20 kommuner. Blant dem som - teoretisk - kan rammes av dette, er Ullensaker, Nannestad og Hurdal, muligens også Gjerdrum.

Vi skriver teoretisk. For selv om det kan være flertall nå, gjenstår det å se om dette flertallet ønsker å ta den politiske belastningen det er å gjøre noe såpass drastisk i et valgår.

- Det er ingen som har politisk ryggrad nok til å gjøre et sånt vedtak like før valget. Det vil i så fall bety den politiske død, fastslår ordfører Tom Staahle i Ullensaker. Han kan selvsagt ha rett i det. Samtidig kan nok også regjeringen oppleve at bordet fanger. Et kort som er spilt kan ikke så lett tas tilbake. Kommunereformen har til tider vært høyt profilert av Høyre, å la den skli over i en eventuell neste regjeringsperiode kan nok være fristende, men vil også kunne bli et prestisjenederlag.

Å utnytte det flertallet som Aftenposten skriver at er der, vil nok være fristende. I støttepartiene er det heller ikke utenkelig om man vurderer det slik at det er regjeringen som vil få smellen når protestene kommer, og dermed ikke utgjør den samme politiske risikoen dem.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har tidligere pekt på at utredningsarbeidet som har vært gjort lokalt i forbindelse med eventuelle kommunesammenslåinger, har vært tidsvis svært mangelfullt. Mye av arbeidet bærer preg av at konklusjonene har vært trukket på forhånd. Som vi har vært inne på flere ganger tidligere, deler vi den oppfatningen. Vi savner fremdeles en fyldig utredning som tar for seg fordeler og ulemper med en storkommune på Øvre Romerike. Basert på fakta, og minst mulig synsing - og som innbyggerne kunne fått sagt sitt om i en folkeavstemning. Da hadde vi kanskje unngått en situasjon hvor resultatet kan bli tvang. Men dit kom vi aldri.

LES OGSÅ: Nannestad-ordføreren: - Dette er helt meningsløst

LES OGSÅ: - Det vil være begynnelsen på slutten for denne regjeringen


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Yrkesfag under press NOTUSED
LEDER. Mureryrket sliter med rekrutteringen.
Talenter på snø NOTUSED
LEDER. Det er ikke lett å drive vinteridrett på Øvre Romerike om dagen.
Denne gangen er det personlig NOTUSED
KOMMENTAR. Jeg skal ikke hevde at jeg vet hvordan det er for familien Maslanek på Algarheim å leve med et sterkt handikapet barn, men dessverre vet jeg en god del om diagnosen, skriver Roger Aarli-Grøndalen
«Det grønne skiftet» og skogen
LESERBREV. «Det grønne skiftet» er mye framme i debatten nå, og de fleste av oss forstår det vel slik at framtidig forbruk og arbeidsplasser i størst mulig grad skal baseres på fornybare og ikke forurensende ressurser.
Henrik Wergelands sølvpokal bør få en mer verdig plassering enn i dag
LESERBREV. For en del år siden diskuterte Eidsvoll kommunestyre skjebnen til den berømte sølvpokalen dikteren skjenket sin hjembygd da han lå på dødsleiet.
Hilsen grasrota NOTUSED
LEDER. Grasrotandelen ble lansert av Norsk Tipping 1. mars 2009.
Forberedelse til framtidig eldreomsorg i Eidsvoll
LESERBREV. Helseutvalget i Pensjonistforbundet Akershus har utarbeidet en prognose på befolkningsutviklingen av eldre 80+ i alle kommunene i Akershus.
Må ikke ha DAB NOTUSED
LEDER. Denne uka startet stengningen av FM-nettet. Men man må bevege seg ganske langt nord i vårt langstrakte land for å bli berørt av endringen.
Arne Ekeland er den største etter Munch NOTUSED
INVITERT. Hva gjør Eidsvoll kommune før 14. august 2018? 110 år siden Ekeland ble født, en bra anledning til å snakke sammen og handle, mener Tom Stalsberg i denne Invitert.
Er vi lettlurte? NOTUSED
INNSPILL. EUBs Erik Øsmundset om kort, app-er og rabatter.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk