Ta lettsprit på alvor

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 18.12.16 06:00


LEDER. Ny utfordring på rusfronten.

Politiet uttrykker bekymring, det samme gjør utekontakten i Ullensaker, mens polbestyreren på Jessheim gjør sitt for å informere best mulig om alkoholbestemmelser og farer ved bruk.

Tidligere har vi hatt lettbrus og lettøl. Så kom rusbrus og 1. juli 2005 kom bestemmelsen om at alle over 18 år kunne kjøpe lettbrennevin og likører som holdt under 22 prosent alkoholvolum. I de unges kretser, enkelt kalt «lettsprit». Det er også et dekkende ord fordi det er blandet med vann til det oppnår den rette prosenten.

Vinmonopolet merker en økende etterspørsel etter denne lettspriten som polet selger på helt lovlig vis. Bekymringene kommer fra dem som ser hva bruken fører til. Det er ungdom som i økende grad drikker sterkere alkoholprodukter enn de gjorde før. Øl og rusbrus har et alkoholvolum på 4,5 prosent, vin på 11-12 prosent, mens altså lettspriten som det brukes mer og mer av, inneholder 21,9 prosent.

Det er ikke noe nytt at ungdommer drikker, men det er viktig at de får informasjon om mulige virkninger og skader ved alkoholinntak. Ved at alkoholprosenten øker, øker også muligheten for overstadighet og manglende kontroll. Det er dette politiet og utekontakten er bekymret over.

En ting som kanskje bekymrer enda mer er at denne lettspriten videreselges til unge mennesker under 18 år. De har enda mindre kontroll over inntak og følgene kan bli alvorlige. Derfor er det viktig at polet, politiet og utekontakter, men ikke minst foreldre og andre myndighetspersoner, opplyser om farene ved slik bruk.

LES OGSÅ: Knyttnevene satt løst: Startet med to slåsshaner, endte opp med mangeComments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Yrkesfag under press NOTUSED
LEDER. Mureryrket sliter med rekrutteringen.
Talenter på snø NOTUSED
LEDER. Det er ikke lett å drive vinteridrett på Øvre Romerike om dagen.
Denne gangen er det personlig NOTUSED
KOMMENTAR. Jeg skal ikke hevde at jeg vet hvordan det er for familien Maslanek på Algarheim å leve med et sterkt handikapet barn, men dessverre vet jeg en god del om diagnosen, skriver Roger Aarli-Grøndalen
«Det grønne skiftet» og skogen
LESERBREV. «Det grønne skiftet» er mye framme i debatten nå, og de fleste av oss forstår det vel slik at framtidig forbruk og arbeidsplasser i størst mulig grad skal baseres på fornybare og ikke forurensende ressurser.
Henrik Wergelands sølvpokal bør få en mer verdig plassering enn i dag
LESERBREV. For en del år siden diskuterte Eidsvoll kommunestyre skjebnen til den berømte sølvpokalen dikteren skjenket sin hjembygd da han lå på dødsleiet.
Hilsen grasrota NOTUSED
LEDER. Grasrotandelen ble lansert av Norsk Tipping 1. mars 2009.
Forberedelse til framtidig eldreomsorg i Eidsvoll
LESERBREV. Helseutvalget i Pensjonistforbundet Akershus har utarbeidet en prognose på befolkningsutviklingen av eldre 80+ i alle kommunene i Akershus.
Må ikke ha DAB NOTUSED
LEDER. Denne uka startet stengningen av FM-nettet. Men man må bevege seg ganske langt nord i vårt langstrakte land for å bli berørt av endringen.
Arne Ekeland er den største etter Munch NOTUSED
INVITERT. Hva gjør Eidsvoll kommune før 14. august 2018? 110 år siden Ekeland ble født, en bra anledning til å snakke sammen og handle, mener Tom Stalsberg i denne Invitert.
Er vi lettlurte? NOTUSED
INNSPILL. EUBs Erik Øsmundset om kort, app-er og rabatter.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk