Ta lettsprit på alvor

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 18.12.16 06:00


LEDER. Ny utfordring på rusfronten.

Politiet uttrykker bekymring, det samme gjør utekontakten i Ullensaker, mens polbestyreren på Jessheim gjør sitt for å informere best mulig om alkoholbestemmelser og farer ved bruk.

Tidligere har vi hatt lettbrus og lettøl. Så kom rusbrus og 1. juli 2005 kom bestemmelsen om at alle over 18 år kunne kjøpe lettbrennevin og likører som holdt under 22 prosent alkoholvolum. I de unges kretser, enkelt kalt «lettsprit». Det er også et dekkende ord fordi det er blandet med vann til det oppnår den rette prosenten.

Vinmonopolet merker en økende etterspørsel etter denne lettspriten som polet selger på helt lovlig vis. Bekymringene kommer fra dem som ser hva bruken fører til. Det er ungdom som i økende grad drikker sterkere alkoholprodukter enn de gjorde før. Øl og rusbrus har et alkoholvolum på 4,5 prosent, vin på 11-12 prosent, mens altså lettspriten som det brukes mer og mer av, inneholder 21,9 prosent.

Det er ikke noe nytt at ungdommer drikker, men det er viktig at de får informasjon om mulige virkninger og skader ved alkoholinntak. Ved at alkoholprosenten øker, øker også muligheten for overstadighet og manglende kontroll. Det er dette politiet og utekontakten er bekymret over.

En ting som kanskje bekymrer enda mer er at denne lettspriten videreselges til unge mennesker under 18 år. De har enda mindre kontroll over inntak og følgene kan bli alvorlige. Derfor er det viktig at polet, politiet og utekontakter, men ikke minst foreldre og andre myndighetspersoner, opplyser om farene ved slik bruk.

LES OGSÅ: Knyttnevene satt løst: Startet med to slåsshaner, endte opp med mangeComments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Er partiprogrammene bindende?
LESERNES EUB Lokalpolitikk i Eidsvoll.
Byen med stor J NOTUSED
LEDER. Bildet over viser en Tore Kværner i ren Donald Trump-stil. Like engasjert, men langt mer saklig.
Svikt i barnehagene
LESERBREV. Alle barn fortjener en god oppvekst. Det krever gode barnehager.
Helhetlig planlegging, Aurdal
LESERNES EUB Den siste tiden har det vært en økende oppmerksomhet rundt planarbeidet i Eidsvoll kommune.
Språklig fornying og utvikling
LESERBREV. Aha, tenkte jeg da jeg slo opp min lokalavis 14. februar.
Stensbydrømmen NOTUSED
LEDER. Blant folk i Eidsvoll har det hersket en slags drøm om hva tidligere Stensby sykehus kan brukes til.
«Er det slik at kvinner skal tie og holde seg til grytene?»
LESERBREV. Berit R. Ruud vi fortsette å skrive.
Tilfreds med innsigelsen
LESERBREV. Ullensakers ordfører Tom Staahle har både i politiske møter og utad i media framstått som svært provosert over innsigelse mot kjøpesenter langs E6 ved Kløfta.
En skremt og forundret ordfører
LESERBREV: I et leserinnlegg i EUB 14. februar anklager ordfører Tom Staahle i Ullensaker meg for å være skremmende uvitende.
Norge trill rundt NOTUSED
INVITERT. Vi har vært innafor og ledd med Stian og Øystein, skriver Invitert-skribent Tom Stalsberg
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk