«Si ja» skal være mottoet for 2017. Hvorfor skal du ikke si ja?

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 26.12.16 17:00

INVITERT. Hvorfor skal du ikke si ja? spør Invitert-skribent Anne Ekornholmen.

Vi har alle sitti der, på møtet. Enten det er sammen med en gjeng foreldre i et klasserom på lave stoler i niåringshøyde, eller på årsmøtet i idrettslaget. Og ordstyrer lurer på om noen i salen melder seg frivillig.

Stillhet. Knappenåler faller.

FLASKETUTEN PEKER PÅ.

Hvem kan bake kaka? Hvem kan være foreldrekontakt for fjerdetrinn? Vil du være styremedlem? Varamedlem? Og folk stirrer intenst i bakken, fikler med telefonen, smiler anstrengt mot hverandre. Peker noen på meg? Vi kremter, flakker med blikket. Og foreslår til slutt at sidemannen stiller.

HVORFOR MEG?

Sitter det ikke noen ganger uforståelig langt inne å rekke opp handa og bare si «jeg kan gjøre det»?

Unga spør for ørtende gang «mamma, kan du bli med og bygge denne racerbilen i lego»? Si ja.

Velforeningen inviterer til dugnad, «ta med hekkesaks og lauvrive». Møt opp.

Ei dame du så vidt kjenner skal hjem fra butikken med to handleposer på hålkeføre. Tilby deg å kjøre henne.

Fotballklubben mangler noen til å stå i kiosken neste onsdag. Gjør det du. Frivillig.

Hvorfor deg?

Fordi det tar så kort tid. Det skal så lite til. Og du kan risikere å bli engasjert.

FELLESSKAP

Frivilligprisen i Eidsvoll ble delt ut for ikke lenge siden. Så veldig fortjent, til Kai Melby denne gangen. Tidligere har den gått til Vidar Sollihøgda, Einar Kjøren og Reidun Andersen. Like fortjent. Og det finnes mange av disse folka rundt på bygda. Folka som ikke er redde for å si ja. Og som veit hvor mye de får igjen for å være med i dette berømte fellesskapet - enten det er borettslaget eller en global organisasjon.

VASKE PEISEN

Jo, selvfølgelig er det en klisjé. Men en klisjé betyr egentlig modell, og hvorfor ikke være en modell, da, ved å stille opp frivillig. Det gir deg i alle fall mulighet til å rømme fra alt du egentlig skulle ha gjort hjemme og la de pliktene seile sin egen sjø. Klart du skulle bretta klær. Malt gangen. Rakt i hagen, hengt opp nye gardiner, vaska peisen. Men feie for egen dør kan du gjøre seinere. Grip heller sjansen til å gjøre noe ålreit sammen med andre mennesker. Og - før du protesterer; alle kan noe det er bruk for. Jeg veit av erfaring at man kan velges inn i et styre uten bakgrunnskunnskap. Og det er bedre å bli med og trenge opplæring enn ikke å melde seg i det hele tatt.

IKKE MORSOMT

Nei, selvfølgelig er det ikke alltid morsomt å ta frivillige verv eller ansvar. Du rekker så vidt hjemom og sluker en halv middag før du drar ut igjen til det du har lovt å stille opp på. Selge billetter, kjøre ut lapper i alle postkassene, henge opp plakater, skysse en mann til møte på bedehuset, være leksehjelp for ungdommer.

Men alternativet da? Sitte hjemme? Be noen andre ta seg av det? Hvem synes du skal sitte i døra og ta imot penger på fritidsklubben, sånn at din egen 13-åring og hennes venner skal ha et tilbud å gå til?

ER DET VALGKOMITEEN?

Jeg tenkte bare å forberede deg på at nå rett over nyttår begynner valgkomiteene å jobbe. Frivillige, de også. Og når de ringer deg - si ja. Klart du kan være det siste styremedlemmet i foreningen, hjelpetrener på håndballen, besøksvenn for Røde Kors.

Det koster deg noen kvelder i året. Noen kvelder der du må ut av huset og svinge en hammer, eller sitte rundt et møtebord sammen med andre mennesker med samme intensjoner om å gjøre noe bra, både for seg selv og andre.

- OG SJOKOLADE

Men husk - alltid bevertning. Bevertning må til på møter, om det så bare er snakk om å dele en melkesjokolade til pulverkaffen. Og den kan vel du kjøpe med deg?

Får du ingen telefon fra valgkomiteen, sier du? De har helt sikkert bruk for hjelpa di, så ring dem sjøl, da. Det skjer i alle fall ikke ofte!

Ha ei god jul og godt nytt år - helt frivillig.

Klart du kan være det siste styremedlemmet i foreningen, hjelpetrener på håndballen, besøksvenn for Røde Kors. Det koster deg noen kvelder i året.

FLERE INVITERT FRA ANNE

Hva jakter vi på?

Men A-endingene mine får du aldri


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Yrkesfag under press NOTUSED
LEDER. Mureryrket sliter med rekrutteringen.
Talenter på snø NOTUSED
LEDER. Det er ikke lett å drive vinteridrett på Øvre Romerike om dagen.
Denne gangen er det personlig NOTUSED
KOMMENTAR. Jeg skal ikke hevde at jeg vet hvordan det er for familien Maslanek på Algarheim å leve med et sterkt handikapet barn, men dessverre vet jeg en god del om diagnosen, skriver Roger Aarli-Grøndalen
«Det grønne skiftet» og skogen
LESERBREV. «Det grønne skiftet» er mye framme i debatten nå, og de fleste av oss forstår det vel slik at framtidig forbruk og arbeidsplasser i størst mulig grad skal baseres på fornybare og ikke forurensende ressurser.
Henrik Wergelands sølvpokal bør få en mer verdig plassering enn i dag
LESERBREV. For en del år siden diskuterte Eidsvoll kommunestyre skjebnen til den berømte sølvpokalen dikteren skjenket sin hjembygd da han lå på dødsleiet.
Hilsen grasrota NOTUSED
LEDER. Grasrotandelen ble lansert av Norsk Tipping 1. mars 2009.
Forberedelse til framtidig eldreomsorg i Eidsvoll
LESERBREV. Helseutvalget i Pensjonistforbundet Akershus har utarbeidet en prognose på befolkningsutviklingen av eldre 80+ i alle kommunene i Akershus.
Må ikke ha DAB NOTUSED
LEDER. Denne uka startet stengningen av FM-nettet. Men man må bevege seg ganske langt nord i vårt langstrakte land for å bli berørt av endringen.
Arne Ekeland er den største etter Munch NOTUSED
INVITERT. Hva gjør Eidsvoll kommune før 14. august 2018? 110 år siden Ekeland ble født, en bra anledning til å snakke sammen og handle, mener Tom Stalsberg i denne Invitert.
Er vi lettlurte? NOTUSED
INNSPILL. EUBs Erik Øsmundset om kort, app-er og rabatter.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk