Sau inn, ulv ut

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 10.02.17 11:12

LESERBREV. Det blir ikke mat verken av nisjeproduksjon, eller ferie og fritid - det blir imidlertid betydelig reduksjon av bærekraft i matproduksjonen.

Norge er, ut fra geografisk plassering og overflateform, et svært utfordrende land å drive matproduksjon i. Matfatet i havet utenfor kan en oppfatte som en buffersone - et stabbur i overført betydning, som sikrer befolkningen mat, ved uforutsette katastrofer på land. Det er en absolutt forutsetning at det er fiskefagfolkene som styrer den prosessen, ikke oljeborere.

For landbasert matproduksjon, kan en, litt romslig sagt, oppfatte arealer som ikke er lagt under hus, grus, asfalt, betong, innsjøer, elver og nakent berg, er tilgjengelig for planteproduksjon. Skog utgjør en stor del av fastlandsnorge, særlig i sørøstlig del.

Plantedekket for øvrig, fordeles på innmark og utmark. Norge er et land der gras utgjør det meste av plantedekket, tommelfingerutsagn: Norge er et grasproduserende land, gras selges ikke over disk, men; mikrobiell fordøyelse hos drøvtyggere bygger graset om til mat for mennesker.

Da jeg gikk på barneskolen, lengst vest i havgapet, hadde vi to dager hver vår som vi plantet skog for gårdbrukere som ønsket det. Om vinteren hadde vi klasselesing fra boka: Jompa på ski etter ulven - historien om samen som gikk på ski for å drepe en ulv som hadde drept masse reinsdyr. Han gikk i dagevis før han endelig fikk drept ulven.

Jeg husker også at to saueeiere - uten høydeskrekk - gikk ned i tau for å berge to sauer som hadde gått seg fast i skårfeste høgt oppe i Bakkefjellet, for å komme til en fristende grasflekk på noen kvadratmeter.

Arbeiderne hos S & S Helle knivfabrikk (flesteparten var selv småbrukere som hadde sau), flyttet på matpausen, tok kikkerten og kom ut på kaia og fulgte tablået oppe i fjellsiden.

I et sivilisert samfunn må matproduksjon ha overordnet prioritet. Sauene har en selektiv (=utvelgende) beiteevne som har gitt betegnelsen: «Utmarkas og fjellets slåttekar». Da jeg studerte ved Norges landbrukshøgskole, jordbrukslinja - med husdyr som hovedfag, fortalte Knut Breirem, professor i ernæringsfysiologi og foringslære, om en rogalandsbonde som hadde to store steinurer bakenfor husene, beregninger viste at sauene tok opp næring tilsvarende 200 forenheter per dekar, noe som tilsvarer 200 kilo kraftfôr. Sauen er en kjemperessurs for økning av matproduksjonens bærekraft - praktisk talt å oppfatte som skreddersydd for norske forhold.

Det er embetsverkets representanter som signerer internasjonale konvensjoner som i neste omgang fører til at djevelskapen kommer inn over landegrensa. Ulvetilhengerne representerer rett og slett en hån mot fortidens slitere som tørket svetten av panna i trygg forvissning om at de hadde skjønt hva som er grunnfundamentet i livspyramiden.

Henning Høgheim

sivilagronom

Mogreina

LES OGSÅ: Ulvetispe skutt


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Stensbydrømmen NOTUSED
LEDER. Blant folk i Eidsvoll har det hersket en slags drøm om hva tidligere Stensby sykehus kan brukes til.
«Er det slik at kvinner skal tie og holde seg til grytene?»
LESERBREV. Berit R. Ruud vi fortsette å skrive.
Tilfreds med innsigelsen
LESERBREV. Ullensakers ordfører Tom Staahle har både i politiske møter og utad i media framstått som svært provosert over innsigelse mot kjøpesenter langs E6 ved Kløfta.
En skremt og forundret ordfører
LESERBREV: I et leserinnlegg i EUB 14. februar anklager ordfører Tom Staahle i Ullensaker meg for å være skremmende uvitende.
Norge trill rundt NOTUSED
INVITERT. Vi har vært innafor og ledd med Stian og Øystein, skriver Invitert-skribent Tom Stalsberg
Legg kunstgress ved nye Jessheim videregående NOTUSED
LEDER. Vi forventer kunstgressbane.
Er vi politikere i lomma på utbyggerne?
LESERBREV. «Alle» har vel fått med seg de siste utspillene i EUB om utbygging i Eidsvoll kommune.
Ulovlig parkering NOTUSED
LEDER. Det er ikke første gang vi på denne plass skriver om parkering ved trafikknutepunktene, jernbanestasjonene, på Øvre Romerike.
Spørsmål til ­biskopen
LESERBREV. Jeg ser at biskop Atle Sommerfeldt har det travelt om dagen med å forsvare Kirkemøtets vedtak om å innføre vigselsliturgi for likekjønnede.
Glede over jobb NOTUSED
LEDER. Kanskje kan det sammenliknes med å vinne i Lotto når man er en av 250 søkere til en jobb og man får den.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk