Et uengasjert nei

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 04.01.17 22:00

LEDER. Stortinget har vedtatt at landets 19 fylker skal slås sammen til om lag ti nye og større regioner.

Etter planen skal forslaget til en ny organisering legges fram for Stortinget før sommerferien. Men i likhet med kommunereformen, har også denne møtt motstand. En opptelling Klassekampen har gjort, viser at hvis frivillighet skal være utgangspunktet, blir det kun en reduksjon fra 19 til 16 fylker - eller nye regioner om man vil.

Forslaget om å gjøre vårt eget fylke - Akershus - til en del av regionen Viken sammen med Buskerud og Østfold (innledningsvis var også Vestfold med), ble nedstemt at fylkestinget. Begrunnelsen, som kan være fornuftig nok, var ikke motstand mot selve ideen, men et krav om at Oslo må være en del av den nye regionen. Så lenge Oslo ønsker å stå alene, ser vi ikke for oss at dette arbeidet kommer videre uten statlig innblanding. Men blant våre folkevalgte er i hvert fall ikke ideen om større regioner lagt død.

En meningsmåling, også den fra Klassekampen, viser at hele 57,6 prosent av de spurte mener at fylket de bor i bør bestå som i dag. Kun 35 prosent sier klart ja til sammenslåing. 7,2 prosent vet ikke. Det blir litt gjetting, men vi tror mye av skepsisen her handler om at folk flest ikke har helt klart for seg hvilke oppgaver fylket har ansvaret for. Og har man ikke helt oversikt, er det enklere å si nei enn ja til noe nytt som man heller ikke har full oversikt over.

Reformprosessen er i seg selv et kompromiss. Både Høyre og Fremskrittspartiet ønsker å fjerne fylkene. Når heller ikke regjeringspartiene brenner for denne reformen, blir det ikke noe enklere å selge inn endringene.

LESERBREV: Ny region - Viken!


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Er partiprogrammene bindende?
LESERNES EUB Lokalpolitikk i Eidsvoll.
Byen med stor J NOTUSED
LEDER. Bildet over viser en Tore Kværner i ren Donald Trump-stil. Like engasjert, men langt mer saklig.
Svikt i barnehagene
LESERBREV. Alle barn fortjener en god oppvekst. Det krever gode barnehager.
Helhetlig planlegging, Aurdal
LESERNES EUB Den siste tiden har det vært en økende oppmerksomhet rundt planarbeidet i Eidsvoll kommune.
Språklig fornying og utvikling
LESERBREV. Aha, tenkte jeg da jeg slo opp min lokalavis 14. februar.
Stensbydrømmen NOTUSED
LEDER. Blant folk i Eidsvoll har det hersket en slags drøm om hva tidligere Stensby sykehus kan brukes til.
«Er det slik at kvinner skal tie og holde seg til grytene?»
LESERBREV. Berit R. Ruud vi fortsette å skrive.
Tilfreds med innsigelsen
LESERBREV. Ullensakers ordfører Tom Staahle har både i politiske møter og utad i media framstått som svært provosert over innsigelse mot kjøpesenter langs E6 ved Kløfta.
En skremt og forundret ordfører
LESERBREV: I et leserinnlegg i EUB 14. februar anklager ordfører Tom Staahle i Ullensaker meg for å være skremmende uvitende.
Norge trill rundt NOTUSED
INVITERT. Vi har vært innafor og ledd med Stian og Øystein, skriver Invitert-skribent Tom Stalsberg
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk