Et lys i mørketida

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 21.12.16 13:30

SMÅTT. Det er alltid mørkt i Norge når det lir mot slutten av desember.

Men selv ikke mørkredde behøver frykte for å gå seg vill, for i nesten hvert eneste tun, på hus og i busker og flaggstenger, glitrer og lyser det av julelys og forventning. Som om Betlehemsstjerna har eksplodert og slynget biter av himmellyset sitt ned til oss. Antall julelys og andre tegn på at høytiden stunder til, har aldri vært flere. Vi strømmer til Guds hus på konserter, det dirrer i oss, strenger av nostalgi og minner, fra barndommens jul. Likevel henger det noe mørkt over det fargerike fellesskapet som noen lovet oss.

I stedet for julefred og forsoning, skyves og trekkes vi fra hverandre i frykt. Jul var forventning. Voksende forventning om noe vi alle var fortrolige med, og kjente igjen fra år til år. Julesanger. Jesusbarnet i krybbe og stall, mellom søte engler i hver eneste gymsal. Med gange rundt juletreet og julesanger fra de små i finstasen på, midt i den norske skolens timeplan. Også de voksne sang. Juleevangeliet og adventslys var allemannseie, som bandt generasjonene sammen. I juletrefestposenes hemmelighetsfulle rom fantes marsipangriser og mandarin. Rosiner og en liten sjokolade og litt kjeks. Som vi ikke engang visste at var full av sukker og palmeolje. Jula mi. Slik jeg kjenner den, var trygghet og tradisjon. Glede og god mat. Søte kaker og syngende slektninger. Fester og frost i tynne, men gjerne arvede eller omsydde juleklær. På glatte lærsåler. Pakkene var få, men forventningen stor. At Jesus, bursdagsbarnet, var blitt gammel og ikke lenger lå reivet i ei krybbe, gjorde ingenting, siden alle visste at han skulle leve evig. Han var jo Guds sønn. Svineribbe og fett. Kremfløte, kakao, krydder og selvlaget krimskrams på juletreet. Til og med nissen stakk innom iblant. Samt julebukkene. Siste skoledagen var både lærere og elever fra alle skolene samlet i kjerka.

Først når vi klumpet oss tett sammen på benkene, under gullforgylte listverk og fargerike glassmalerier, og presten med høytid og overbevisning, fortalte den dramatiske beretningen fra Betlehemsmarkene og stallen. Når vi hadde sunget julesalmene, akkompagnert av mektig orgelbrus. Da var det virkelig jul. Vår jul var ikke farlig. Jeg håper inderlig at de som vokser opp og skal leve her i landet etter meg, ikke blir fraranet håpet. At ikke stemmene som hever seg i allvitende forakt for kristen tro og tradisjon, får rive fra dem håpet om Fred på jord, og om Lys, selv når det ser som mørkest ut. Om Frelse fra ondskap. Jeg ønsker alle mine lesere en fredfull, lys høytid, og et godt, nytt år.


Flere Smått av Berit Sandviken

Når orda blir borte

Når doggen blir hvitComments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Yrkesfag under press NOTUSED
LEDER. Mureryrket sliter med rekrutteringen.
Talenter på snø NOTUSED
LEDER. Det er ikke lett å drive vinteridrett på Øvre Romerike om dagen.
Denne gangen er det personlig NOTUSED
KOMMENTAR. Jeg skal ikke hevde at jeg vet hvordan det er for familien Maslanek på Algarheim å leve med et sterkt handikapet barn, men dessverre vet jeg en god del om diagnosen, skriver Roger Aarli-Grøndalen
«Det grønne skiftet» og skogen
LESERBREV. «Det grønne skiftet» er mye framme i debatten nå, og de fleste av oss forstår det vel slik at framtidig forbruk og arbeidsplasser i størst mulig grad skal baseres på fornybare og ikke forurensende ressurser.
Henrik Wergelands sølvpokal bør få en mer verdig plassering enn i dag
LESERBREV. For en del år siden diskuterte Eidsvoll kommunestyre skjebnen til den berømte sølvpokalen dikteren skjenket sin hjembygd da han lå på dødsleiet.
Hilsen grasrota NOTUSED
LEDER. Grasrotandelen ble lansert av Norsk Tipping 1. mars 2009.
Forberedelse til framtidig eldreomsorg i Eidsvoll
LESERBREV. Helseutvalget i Pensjonistforbundet Akershus har utarbeidet en prognose på befolkningsutviklingen av eldre 80+ i alle kommunene i Akershus.
Må ikke ha DAB NOTUSED
LEDER. Denne uka startet stengningen av FM-nettet. Men man må bevege seg ganske langt nord i vårt langstrakte land for å bli berørt av endringen.
Arne Ekeland er den største etter Munch NOTUSED
INVITERT. Hva gjør Eidsvoll kommune før 14. august 2018? 110 år siden Ekeland ble født, en bra anledning til å snakke sammen og handle, mener Tom Stalsberg i denne Invitert.
Er vi lettlurte? NOTUSED
INNSPILL. EUBs Erik Øsmundset om kort, app-er og rabatter.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk