«Eiendomsskatt slik vi har foreslått, er ikke en usosial skatt»

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 22.12.16 12:00

LESERBREV. SV-leder Roger Kristensen om eiendomsskatt og kommunebudsjett.

John H. Retterås og Tor Rognstad hevder i sine leserbrev 12. og 19. desember at Eidsvoll er en rådmannsstyrt kommune siden posisjonen rått svelger rådmannens satsinger i sitt budsjettforslag.

Det meste av satsinger og investeringer i rådmannens budsjettforslag stammer fra vedtak gjort i kommunestyret - ofte enstemmige vedtak. Nye tiltak er helt i samsvar med posisjonspartienes samarbeidsavtale, så det burde ikke overraske noen at vi da går inn for dem.

I årets budsjettprosess inviterte endatil Ap, SV og Sp opposisjonspartiene til å presentere sine alternative forslag slik at vi kunne ta deres tanker rundt budsjettet med oss i vårt arbeid. For i motsetning til hva mange tror, så har vi faktisk snudd på alle steiner for å se om det er mulig å spare penger. Men sannheten er at Eidsvoll allerede driver et «billig» tjenestetilbud sammenliknet med andre kommuner. Det er fordi Eidsvoll allerede har vært gjennom en veldig tøff innsparingsprosess mens vi var på Robek-lista. Høyres budsjettforslag bygde på å forskuttere økte skatteinntekter, kutte noen investeringer, pålegge flate driftsinnsparinger og bruke av oppsparte de midlene. Det første er det mye usikkerhet knyttet til, og de siste grepene er kortsiktige. Både gjennom investeringer og gode driftsrammer må vi levere gode tjenester og tilbud til innbyggerne våre for å være en attraktiv kommune. Veksten gjør det umulig å utsette satsingene. En kommune med stor gjeld trenger også en buffer, blant annet i tilfelle renteøkning. Så selv om Eidsvoll har mye penger i fond, så vil det være uklokt å bruke opp disse bare for å utsette innføringen av eiendomsskatten i to til fem år.

Eidsvoll SV har fremmet forslag om eiendomsskatt i våre alternative kommunebudsjetter i flere år. Det har vi gjort fordi vi ønsker gode og trygge tjenester til innbyggerne våre. Det koster å være en vekstkommune. Vi må ligge føre utviklingen på skolekapasitet, barnehagedekning, leger, legevakt og sykehjemskapasitet, for å nevne noe. Derfor noe vi som kommune investere i dette før vi mottar skatteinntektene fra innbyggerne som trenger disse tjenestene. Det nytter heller ikke å ha byggene dersom vi ikke har de menneskelige ressursene som fysisk leverer tjenestene.

Eiendomsskatt slik vi har foreslått, er ikke en usosial skatt, i motsetning til hva mange har ment de siste ukene. Vi må alle kjøpe bolig etter lommeboka, og de med dårligst råd kjøper derfor også de billigste boligene med den laveste ligningsverdien. De vil derfor også bli ilagt den laveste eiendomsskatten. Mange andre skatter og avgifter har en mye mer usosial profil enn denne. Men som med alle generelle skatteordninger, kan enkeltpersoner komme uheldig ut og bli rammet urimelig. Dem må vi søke å finne ordninger for. I SV sine forslag, har vi tatt med et bunnfradrag som en ekstra sikkerhet for dem som har det tyngst økonomisk. Den konkrete utformingen av eiendomsskatten har kommunen tid til å jobbe videre med.

Roger Kristensen

leder Eidsvoll SV

LES OGSÅ: Den usosiale skatten

LES OGSÅ: «Mange tviler på lovligheten av eiendomsskatt. Er dobbelt beskatning lovlig?»


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Yrkesfag under press NOTUSED
LEDER. Mureryrket sliter med rekrutteringen.
Talenter på snø NOTUSED
LEDER. Det er ikke lett å drive vinteridrett på Øvre Romerike om dagen.
Denne gangen er det personlig NOTUSED
KOMMENTAR. Jeg skal ikke hevde at jeg vet hvordan det er for familien Maslanek på Algarheim å leve med et sterkt handikapet barn, men dessverre vet jeg en god del om diagnosen, skriver Roger Aarli-Grøndalen
«Det grønne skiftet» og skogen
LESERBREV. «Det grønne skiftet» er mye framme i debatten nå, og de fleste av oss forstår det vel slik at framtidig forbruk og arbeidsplasser i størst mulig grad skal baseres på fornybare og ikke forurensende ressurser.
Henrik Wergelands sølvpokal bør få en mer verdig plassering enn i dag
LESERBREV. For en del år siden diskuterte Eidsvoll kommunestyre skjebnen til den berømte sølvpokalen dikteren skjenket sin hjembygd da han lå på dødsleiet.
Hilsen grasrota NOTUSED
LEDER. Grasrotandelen ble lansert av Norsk Tipping 1. mars 2009.
Forberedelse til framtidig eldreomsorg i Eidsvoll
LESERBREV. Helseutvalget i Pensjonistforbundet Akershus har utarbeidet en prognose på befolkningsutviklingen av eldre 80+ i alle kommunene i Akershus.
Må ikke ha DAB NOTUSED
LEDER. Denne uka startet stengningen av FM-nettet. Men man må bevege seg ganske langt nord i vårt langstrakte land for å bli berørt av endringen.
Arne Ekeland er den største etter Munch NOTUSED
INVITERT. Hva gjør Eidsvoll kommune før 14. august 2018? 110 år siden Ekeland ble født, en bra anledning til å snakke sammen og handle, mener Tom Stalsberg i denne Invitert.
Er vi lettlurte? NOTUSED
INNSPILL. EUBs Erik Øsmundset om kort, app-er og rabatter.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk