«Eiendomsskatt slik vi har foreslått, er ikke en usosial skatt»

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 22.12.16 12:00

LESERBREV. SV-leder Roger Kristensen om eiendomsskatt og kommunebudsjett.

John H. Retterås og Tor Rognstad hevder i sine leserbrev 12. og 19. desember at Eidsvoll er en rådmannsstyrt kommune siden posisjonen rått svelger rådmannens satsinger i sitt budsjettforslag.

Det meste av satsinger og investeringer i rådmannens budsjettforslag stammer fra vedtak gjort i kommunestyret - ofte enstemmige vedtak. Nye tiltak er helt i samsvar med posisjonspartienes samarbeidsavtale, så det burde ikke overraske noen at vi da går inn for dem.

I årets budsjettprosess inviterte endatil Ap, SV og Sp opposisjonspartiene til å presentere sine alternative forslag slik at vi kunne ta deres tanker rundt budsjettet med oss i vårt arbeid. For i motsetning til hva mange tror, så har vi faktisk snudd på alle steiner for å se om det er mulig å spare penger. Men sannheten er at Eidsvoll allerede driver et «billig» tjenestetilbud sammenliknet med andre kommuner. Det er fordi Eidsvoll allerede har vært gjennom en veldig tøff innsparingsprosess mens vi var på Robek-lista. Høyres budsjettforslag bygde på å forskuttere økte skatteinntekter, kutte noen investeringer, pålegge flate driftsinnsparinger og bruke av oppsparte de midlene. Det første er det mye usikkerhet knyttet til, og de siste grepene er kortsiktige. Både gjennom investeringer og gode driftsrammer må vi levere gode tjenester og tilbud til innbyggerne våre for å være en attraktiv kommune. Veksten gjør det umulig å utsette satsingene. En kommune med stor gjeld trenger også en buffer, blant annet i tilfelle renteøkning. Så selv om Eidsvoll har mye penger i fond, så vil det være uklokt å bruke opp disse bare for å utsette innføringen av eiendomsskatten i to til fem år.

Eidsvoll SV har fremmet forslag om eiendomsskatt i våre alternative kommunebudsjetter i flere år. Det har vi gjort fordi vi ønsker gode og trygge tjenester til innbyggerne våre. Det koster å være en vekstkommune. Vi må ligge føre utviklingen på skolekapasitet, barnehagedekning, leger, legevakt og sykehjemskapasitet, for å nevne noe. Derfor noe vi som kommune investere i dette før vi mottar skatteinntektene fra innbyggerne som trenger disse tjenestene. Det nytter heller ikke å ha byggene dersom vi ikke har de menneskelige ressursene som fysisk leverer tjenestene.

Eiendomsskatt slik vi har foreslått, er ikke en usosial skatt, i motsetning til hva mange har ment de siste ukene. Vi må alle kjøpe bolig etter lommeboka, og de med dårligst råd kjøper derfor også de billigste boligene med den laveste ligningsverdien. De vil derfor også bli ilagt den laveste eiendomsskatten. Mange andre skatter og avgifter har en mye mer usosial profil enn denne. Men som med alle generelle skatteordninger, kan enkeltpersoner komme uheldig ut og bli rammet urimelig. Dem må vi søke å finne ordninger for. I SV sine forslag, har vi tatt med et bunnfradrag som en ekstra sikkerhet for dem som har det tyngst økonomisk. Den konkrete utformingen av eiendomsskatten har kommunen tid til å jobbe videre med.

Roger Kristensen

leder Eidsvoll SV

LES OGSÅ: Den usosiale skatten

LES OGSÅ: «Mange tviler på lovligheten av eiendomsskatt. Er dobbelt beskatning lovlig?»


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
Er partiprogrammene bindende?
LESERNES EUB Lokalpolitikk i Eidsvoll.
Byen med stor J NOTUSED
LEDER. Bildet over viser en Tore Kværner i ren Donald Trump-stil. Like engasjert, men langt mer saklig.
Svikt i barnehagene
LESERBREV. Alle barn fortjener en god oppvekst. Det krever gode barnehager.
Helhetlig planlegging, Aurdal
LESERNES EUB Den siste tiden har det vært en økende oppmerksomhet rundt planarbeidet i Eidsvoll kommune.
Språklig fornying og utvikling
LESERBREV. Aha, tenkte jeg da jeg slo opp min lokalavis 14. februar.
Stensbydrømmen NOTUSED
LEDER. Blant folk i Eidsvoll har det hersket en slags drøm om hva tidligere Stensby sykehus kan brukes til.
«Er det slik at kvinner skal tie og holde seg til grytene?»
LESERBREV. Berit R. Ruud vi fortsette å skrive.
Tilfreds med innsigelsen
LESERBREV. Ullensakers ordfører Tom Staahle har både i politiske møter og utad i media framstått som svært provosert over innsigelse mot kjøpesenter langs E6 ved Kløfta.
En skremt og forundret ordfører
LESERBREV: I et leserinnlegg i EUB 14. februar anklager ordfører Tom Staahle i Ullensaker meg for å være skremmende uvitende.
Norge trill rundt NOTUSED
INVITERT. Vi har vært innafor og ledd med Stian og Øystein, skriver Invitert-skribent Tom Stalsberg
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk