Alternative juleharmonier

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Publisert: 24.12.16 14:00

INNSPILL. Julesanger er ikke det jeg er aller mest glad i, for å si det sånn, skriver EUBs Roger Aarli-Grøndalen.

I den grad det har vært lyttet til grønne, glitrende trær og bjelleklang hjemme hos oss de siste ukene, har det stort sett vært andre enn undertegnende som har tatt initiativet. Men jeg er villig til å gjøre noen unntak.

En julespøk?

Da Bob Dylan overrasket juleplatemarkedet med «Christmas In The Heart» tilbake i 2010, trodde jeg det først var en spøk. Det låt verken vakkert eller høytidelig. Det låt bare rart. Aldri har vel Dylans kvekking vært nærmere ei stokkand med struma.

Men av en eller annen grunn har dette albumet vokst. I dag er dette et av få julealbum som jeg frivillig oppsøker. Nå skal det sies av julekvekkingen til Dylan ikke slår an like godt hos alle hjemme hos familien Aarli-Grøndalen. Men i bilen, på vei til og fra jobb, debuterte i år «Christmas In The Heart» allerede før den første luka ble åpnet i de tusen julekalendere.

Anbefales gjerne som en oppvarming til Donald på julaften. Den sinte anda og den sære nobelprisvinneren i litteratur, har opptil flere likheter når det gjelder stemmeprakt. Og det er ikke negativt ment.

Maskinell jul

Skal jeg trekke fram en enkelt julesang som alltid har vært en favoritt, selv i perioder hvor «jula er en teit, kommersiell ... (fyll inn det som passer)», må det være «Little Drummer Boy». Det finnes utallige versjonene av denne sangen, og selv er jeg nok mest glad i de versjonene som beveger seg et stykke vekk fra originalen. Om det er snakk om Johnny Cash, Marlene Dietrich, tidligere nevnte Bob, ABBA eller alternativrockerne The Dandy Warhols. Mest kjent her i Norge er kanskje duetten mellom Bing Crosby og David Bowie, som slo sammen «Peace on Earth» med trudelutten om trommegutten.

Er jeg i det rette hjørnet, liker jeg de fleste versjoner, men favoritten er den elektroniske varianten til Lindstrøm. 40 minutter med tidvis iskald maskinell, juleklang viser hvor kompleks denne låten er - eller i hvert fall kan være.

Denne versjonen passer ikke for alle. I den grad Dylans jul blir møtt med skepsis hjemme hos oss, er dette musikk som pappa må lytte til alene. Men med nyinnkjøpte hodetelefoner med aktiv støydemping, er det pappa som kommer best ut av den diskusjonen.

jazzer julen inn

Julejazz er i vårt distrikt for mange synonymt med Stian Carstensen & co. De som ikke fikk billett, kan kanskje test ut Jimmy Smiths «The Christmas Song.» Sjarmerende orgeljazz som passer til både rødvin og gløgg - eller en kombinasjon av de to.

En oppvekst med en ungdomstid på siste halvdel av 80-tallet, har også preget meg musikalsk. Jeg har aldri satt på Whams «The Last Christmas» på egen hånd, men jeg kan nok kanskje smile forsiktig hvis den dukker uventet opp på radio. I hvert fall hvis ingen ser meg. I tillegg er jeg, på den riktige dagen, svak for Chris Reas «Driving Home For Christmas.» Jeg vet, jeg skammer meg litt, men det er tross alt jul.

LES OGSÅ: Biskopen om julegaver: En viktig tradisjon i den kristne julefeiringen


Comments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Meninger
«Er det slik at kvinner skal tie og holde seg til grytene?»
LESERBREV. Berit R. Ruud vi fortsette å skrive.
Tilfreds med innsigelsen
LESERBREV. Ullensakers ordfører Tom Staahle har både i politiske møter og utad i media framstått som svært provosert over innsigelse mot kjøpesenter langs E6 ved Kløfta.
En skremt og forundret ordfører
LESERBREV: I et leserinnlegg i EUB 14. februar anklager ordfører Tom Staahle i Ullensaker meg for å være skremmende uvitende.
Norge trill rundt NOTUSED
INVITERT. Vi har vært innafor og ledd med Stian og Øystein, skriver Invitert-skribent Tom Stalsberg
Legg kunstgress ved nye Jessheim videregående NOTUSED
LEDER. Vi forventer kunstgressbane.
Er vi politikere i lomma på utbyggerne?
LESERBREV. «Alle» har vel fått med seg de siste utspillene i EUB om utbygging i Eidsvoll kommune.
Ulovlig parkering NOTUSED
LEDER. Det er ikke første gang vi på denne plass skriver om parkering ved trafikknutepunktene, jernbanestasjonene, på Øvre Romerike.
Spørsmål til ­biskopen
LESERBREV. Jeg ser at biskop Atle Sommerfeldt har det travelt om dagen med å forsvare Kirkemøtets vedtak om å innføre vigselsliturgi for likekjønnede.
Glede over jobb NOTUSED
LEDER. Kanskje kan det sammenliknes med å vinne i Lotto når man er en av 250 søkere til en jobb og man får den.
En stor takk til Hurdal
LESERBREV. Jeg vil takke for et flott arrangement på lørdag.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk